U Glini održana radionica za poljoprivrednike

Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s Gradom Glinom i Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju organiziralo radionicu za potencijalne korisnike mjere 6 “Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja”, podmjere 6.2, tipa operacije 6.2.1 “Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Radionica je namijenjena korisnicima upisanima u Upisnik poljoprivrednika najmanje jednu godinu prije podnošenja Zahtjeva za potporu, koji pripadaju ekonomskoj veličini iskazanoj u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu od najmanje 1.000 eura, rekla je voditeljica Odjela za diversifikaciju u nepoljoprivrednim djelatnostima Ministarstva poljoprivrede Robertina Vučković.

“Korisnici ovog tipa operacija su poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednika dulje od 12 mjeseci. Moraju biti u rangu mikro i malih poduzeća, upisani u registar poreznih obveznika po osnovi samostalne djelatnosti te ne smiju biti poduzetnici u teškoćama. Nakon podnošenja konačne druge rate za isplatu te pet godina nakon moraju se baviti tom novo diversificiranom djelatnošću ili moraju biti osigurani po osnovi poljoprivrede.”

Okupljeni su tako mogli doznati koje su to prihvatljive, a koje neprihvatljive aktivnosti:

“Moguće je ulagati u sektor prerade i marketinga ili izravne prodaje proizvoda, sektor pružanja usluga u ruralnim područjima koji može obuhvaćati: usluge u poljoprivrednim, šumarskim i veterinarskim djelatnostima, usluge u društvenim djelatnostima i intelektualne usluge. Moguće je ulagati i u sektor turizma u ruralnom području te u sektor tradicijskih i umjetničkih obrta”, poručila je Vučković.

Predavanju je prisustvovao i glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević koji je istaknuo kako su ove radionice izuzetno važne za razvoj poljoprivrede na ruralnim područjima:

“Ovakve radionice od velike su važnosti jer upoznaju naše poljoprivrednike s novim mjerama i potporama koje mogu koristiti. Ovo je tek jedna u nizu radionica koje ćemo organizirati kako bismo svoje obrtnike i poljoprivrednike upoznali s mjerama koje mogu koristiti za poboljšanje radnih uvjeta, otvaranje novih radnih mjesta, te općenito poboljšanje rada svojih opg-ova.”

Visina potpore po korisniku iznosi 375.575,00 kuna, a zahtjev za potporu može se popunjavati i podnositi u AGRONET-u od 12. ožujka 2018. godine od 12:00 sati do 23. travnja 2018. godine do 12:00 sati.

Svrha natječaja je stvaranje novih nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima uz održavanje postojeće zaposlenosti ili stvaranje novih radnih mjesta s ciljem smanjenja depopulacije i poticanja održivog razvoja ruralnih područja, a cilj radionice je približiti korisnicima postupak i način prijave na natječaj.

Prethodni članakVIDEO – Glinjani saznali više o potencijalima i koristima EU fondova
Sljedeći članakSnježni pokrivač noćas prekrio Glinu