Na incijativu Društva “Terra banalis” održat će se prva Noć muzeja u Glini

Iako Glina nema muzej u pravom smislu riječi, u Noći muzeja u petak, 27. siječnja čitav grad bit će jedan veliki postav muzeja. Kroz manifestaciju bit će prezentirani povijesno-kulturni sadržaji u obliku izložbi te novi kulturno-turistički sadržaji na kojima se radilo proteklih godina, a ujedno će se vrednovati i prezentirati zavičajna povijest te upoznati javnost s vrijednim, domaćim, muzejsko-baštinskim potencijalima.

Prva noć muzeja u Glini održava se na inicijativu Društva “Terra banalis”. U izradu i prezentaciju kulturne ponude za prvu Noć muzeja u Glini uključili su se Knjižnica i čitaonica Glina, Srednja škola Glina, Interpretacijski centar baštine Banovine, Udruga mažoretkinja Glinske Banice, KUU Viduševac i KUD Čiče. Organizacijsku podršku pružili su Grad Glina, Hrvatsko muzejsko društvo i niz partnerskih znanstveno-istraživačkih institucija (Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Hrvatski institut za povijest, Hrvatski restauratorski zavod, Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Sisku i drugi).

Idejni začetnik čitavog projekta je, ponovimo, Društvo “Terra banalis”. Riječ je o neprofitnoj udruzi koja djeluje od 2015. u Glini s ciljem očuvanja kulturne baštine. O osnivanju, dosadašnjim i budućim projektima te o aktivnostima društva u sklopu Noći muzeja, razgovarali smo s profesoricom na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu Natašom Štefanec, predsjednicom društva.


Štefanec kaže kako im se onda počeo pridruživati i određeni broj građana različitih profesija koji nemaju veze sa znanošću, entuzijasta koji su željeli da se nešto počne događati u kulturi na lokalnom području.

Društvo “Terra banalis” osnovano je u Glini, ali aktivni su na području čitave Sisačko-moslavačke županije.

A onda se rodila ideja o organizaciji prve Noći muzeja u Glini.

Program će u petak, 27. siječnja započeti u 18 sati predstavljanjem povijesnih postrojbi Prve i druge banske pukovnije pred predstavnicima Grada Gline koji će svečano otvoriti manifestaciju, te prezentacijom projekta modernog muzeja Vojne krajine ispred Kapelnikovog stana u Glini što će koreografijom popratiti mažoretkinje, Glinske Banice.

Riječ je o zanimljivim izložbama sa iznimno bogatim sadržajima, a koje će se moći pogledati sve do jedan sat iza ponoći u prostoru kino dvorane Hrvatskog doma, Knjižnice i čitaonice te u Srednjoj školi Glina gdje će biti postavljena i 3D maketa Banovine.

Predsjednica Društva “Terra banalis” Nataša Štefanec voljela bi da glinska Noć muzeja bude što posjećenija jer bi to na neki način bila potvrda njihovog dosadašnjeg rada, ali i podrška za buduće aktivnosti svih onih koji su se uključili u organizaciju ove manifestacije.

Zimska muzejska noć imat će i posebno osvjetljenje bakljama u izvedbi Grada Gline, uz promotivnu ponudu toplih napitaka. Dođite, doživite grad pretvoren u muzej, saznajte nešto novo i pritom se dobro zabavite!

Prethodni članak“Izgradimo kuću branitelja” – projekt UHBL PTSP SMŽ vrijedan 500.000 kuna
Sljedeći članakEuropski tjedan prevencije raka vrata maternice od 22. do 28. siječnja