Dovršeno kriminalističko istraživanje vezano za kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Ratni zločin počinjen je 3. studenoga 1991. godine u mjestu Donje Jame

Foto: ilustracija MUP

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su u koordinaciji s Odjelom za ratne zločine Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu dovršili kriminalističko istraživanje vezano za kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjeno 3. studenoga 1991. godine na glinskom području u mjestu Donje Jame na štetu šesnaest mještana Donjih i Gornjih Jama.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja kako su tada 39-godišnjak i 43-godišnjak kao pripadnici srpskih paravojnih formacija tzv. SAO Krajine, zajedno s još desetak za sada nepoznatih pripadnika iste postrojbe, dana 3. studenoga 1991. godine iz pravca Gline došli u selo Gornje Jame, gdje je tada 39-godišnjak zajedno s trojicom za sada nepoznatih pripadnika te paravojne formacije nasilno odveo troje mještana Gornjih Jama tada starosti od 38 do 40 godina, nakon čega su ih dvojica osumnjičenih zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima navedene srpske paravojne formacije odveli do početka mjesta Donje Jame i usmrtili hicima iz vatrenog oružja.

VEZANE VIJESTI
Knjiga “Svjedočanstva glinskih logoraša” predstavljena Petrinjcima

Potom su pripadnici srpskih paravojnih formacija tzv. SAO krajine, a među njima i dvojica osumnjičenih ušli u mjesto Donje Jame i na nekoliko lokacija, hicima iz vatrenog oružja usmrtili još trinaest zatečenih mještana Donjih Jama i to sedam žena tada starosti 34, 37, 59, 60, 79, 80 i 82 godine i šest muškaraca tada starosti 36, 54, 57, 60, 62 i 79 godina.

VEZANE VIJESTI
Građanka dragovoljno predala minskoeksplozivna sredstva

Policija je protiv dvojice osumnjičenih koji su nedostupni tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske, podnijela posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kao nadopunu kaznene prijave.

Od ukupno šesnaest ubijenih civila ekshumirano je i identificirano njih deset, a za preostalih šest osoba do sada nisu pronađena mjesta ukopa posmrtnih ostataka te se još uvijek potražuju kao nestale osobe.

Prethodni članakVIDEO Donacija računala OŠ Glina
Sljedeći članakVeselo na Smotri folklora umirovljenika