Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje održani u Glini

Miris svježe pečenog kruha, pogača, gibanica, kolača, drugih domaćih poslastica i zvuk pjesme širili su se iz glinskog gradskog parka bana Josipa Jelačića. Razlog tome su Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje koji se obilježavaju u listopadu s ciljem podizanja svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani.

Posebno su se za ovu prigodu potrudili iz Dječjeg vrtića Bubamara! Mališani su svojim tetama vrijedno pomagali u pripremi kruha, pogača, kolača i neizostavnih medenjaka: “Djeca vrijednih ruku su zajedno sa svojim tetama pripremila razne slatke i slane proizvode, a posebno bih istaknula medenjak koji je proizvod, odnosno zaštitni znak, našega vrtića. Medenjak se proizvodi od lavande koju uzgajamo u našem eko-vrtu. Također imamo i rukotvorine od perušine, muffina, svega ponešto. Veseli nas što djeca jako vole raditi sa tijestom, rade to i sa svojim bakama kod kuće pa prenose nama. Znaju kako se sadi pšenica, kako se melje, kako nastaje brašno i na koncu gotovi proizvod koji potom zajedno konzumiramo na veselje svih nas”, kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Bubamara Andreja Kuzmić.

Uz najmlađe Glinjane bili su tu i učenici Srednje škole Glina koji su se predstavili raznovrsnom ponudom jesenskih plodova, kao i slastica koje su pripremili sami:

“Sinoć mi je jedna mama spomenula kako su djeca sama ispekla kolače za današnju manifestaciju što je jako pohvalno, a i inače naši učenici sudjeluju u pripremi proizvoda koje izlažemo. Svoje proizvode izložili smo na više štandova, pa su danas tako s nama i članovi Školskog volonterskog kluba “Manus Aperta”, vježbeničkih tvrtki Srednje škole Glina, gimnazijalci i ekonomisti su na trećem štandu, a na četvrtom štandu smo izložili opasne i jestive gljive kako bismo posjetitelje bolje upoznali i educirali o vrstama gljiva. Jako smo zadovoljni prodajom proizvoda koje smo izložili, a zarađeni novac utrošit ćemo, kao i do sada, na djecu slabijeg imovinskog stanja kako bi svi učenici jednako mogli prisustvovati školskim izletima i drugim događanjima”, poručila je ravnateljica Marija Margušić Novosel.

Kruhom, gibanicama, pogačama, kolačima, drugim tradicionalnim domaćim proizvodima, ali i pjesmom i plesom brojne posjetitelje počastili su iz KUU Treća sreća, a da se uz finu hranu posjetitelji mogu ugrijati toplom šalicom čaja, pobrinuli su se iz Gradskog društva Crvenog križa Glina.

Dane kruha je osim raznovrsne gastronomske ponude popratio i bogat glazbeni i kulturno umjetnički program, pa je tako sve započelo modnom revijom, a nastavljeno nastupima mališana iz vrtića, osnovnoškolaca, članova KUU Treća sreća i HAKUD-a Glinska tamburica, a sve su recitacijama začinili iz Doma za starije osobe Glina.

Zahvalnice je sudionicima u ime Grada podijelio glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević.

“Organizirali smo Dane kruha, odnosno zahvalu prirodi za sve ono što nam je ove godine podarila. Drago mi je što se odazvao stvarno velik broj ljudi i ja se zahvaljujem svima koji su prisustvovali i organizirali ove naše Dane kruha. Moram se zahvaliti svima, od Dječjeg vrtića Bubamara, Osnovne škole Glina, Srednje škole Glina, Crvenom križu, Domu za starije i nemoćne, OPG-ovima , KUD-ovima, ali i svima onima koji su nas danas došli posjetiti. Ovo su prvi Dani kruha u Glini, ali s obzirom na velik odaziv i krasne reakcije svakako ćemo ovu manifestaciju nastaviti i iduće godine, stoga ovom prilikom pozivam sve da se sljedeće godine odazovu u još većem broju kako bismo obilježili ovaj veliki dan”, poručio je gradonačelnik Kostanjević.

Domaće proizvode i plodove zemlje je na kraju svečanosti blagoslovio vlč. Ivica Mađer, a okupljene ni hladnoća nije omela da nastave uživati u prigodnom programu i tradicionalnim proizvodima uz pjesmu i ples.

Prethodni članakZajedničkim snagama doveli vodu do kapele u Ilovačku
Sljedeći članakI naši sugrađani na prosvjedu u Vukovaru