Biskup podijelio sakramente kršćanske inicijacije u Kaznionici u Glini

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u srijedu, 6. lipnja u Kaznionici u Glini misno slavlje za djelatnike i zatvorenike te tom prigodom krstio jednog katekumena i podijelio sakrament svete Potvrde osmorici kandidata. U koncelebraciji bili su domaći župnik iz Gline vlč. Ivica Mađer i župnik iz Viduševca vlč. Marijan Štingl, kojem je povjereno dušobrižništvo nad zatvorenicima u Kaznionici, a slavlju je nazočio i upravitelj Kaznionice Željko Šešerin sa suradnicima.

U homiliji biskup je čestitao krizmanicima što su odlučili svoje vrijeme u zatvoru uložiti u nešto lijepo i pozitivno pripremivši se pod vodstvom vlč. Marijana, za ovaj dan. „Tako su se i na početku Crkve krstili samo odrasli. Pripremali su se za to, osobito preko korizme te su se u Vazmenoj noći krstili, a uz krštenje primili su i svetu Potvrdu te bili dionici euharistije, primili pričest. To je nešto što je ostalo za odrasle od starine do danas. Premda većina nas koji se krste kao dijete ide prvo na pričest pa na potvrdu, vrhunac svih sakramenata je euharistija, a kada čovjek ima sve te sakramente on je uveden u puno zajedništvo vjernika. Pravi kršćani su oni koji su primili Duha Svetoga, zato je to kruna i pečat priprave da bi se onda u punini s drugim vjernicima živjelo zajedništvo, da budemo dionici njegove milosti i članovi njegove Crkve, sve ono što nas Isus uči“, rekao je biskup.

U nastavu biskup je ustvrdio kako to što nisu primili sakramente kao djeca može biti prava milost jer sada vlastitom odlukom mogu izabrati da žele biti kršćani i ići za Kristom. „Jedan mi je zatvorenik rekao da je on Boga sreo upravo u zatvoru i da je to što je tu proveo nekoliko godina velika milost za njega, jer da nije tu došao ne bi Boga nikada ni susreo. Kada čovjek ima priliku da malo stane, dobije priliku da razmišlja, moli i uđe u otajstvo, tada može i doživjeti to da ga Bog dodirne.

Lijepa je ta milost kada možemo reći da nas je Bog kao dobri Otac dodirnuo, zagrlio i uzeo u svoje ruke kao Isus djecu… Tako bismo i mi trebali pred njim biti kao djeca, prihvatiti to da sami nismo sebi dovoljni, da sami nemamo uzde svog života u rukama, već da je Bog gospodar našeg života. Tada će se i čudesa događati i bit će nam dobro te ćemo hvaliti Gospodina zbog njegovih divnih djela“, rekao je biskup te poručio na kraju krizmanicima da pomazani Duhom Svetim ne budu samo kršćani na papiru nego da Duh Sveti bude vatra u njima zbog koje će gorjeti za Boga.

Prethodni članakSrednja škola Glina proslavila svoj Dan
Sljedeći članakNapreduju radovi na crkvama u Maloj Solini i Petrinji