Biskup Košić podijelio sakrament Svete Potvrde glinskim krizmanicima

U Župnoj crkvi Svetog Ivana Nepomuka u Glini danas, na nedjelju Dobrog pastira, upriličena je svečanost primanja sakramenta Svete Potvrde.

Sakrament Svete Potvrde ili Krizme je sakrament kojim krizmanik ulazi u „svijet odraslih“ u vjeri. Riječ POTVRDA dolazi od latinske riječi confirmatio ili od temeljnog glagola firmare što znači učvrstiti, ojačati. Zato taj sakrament Svete Potvrde još nazivamo FIRMA. Zovemo ga također i KRIZMA što dolazi od krizme, tj. svetog ulja što ga biskup posvećuje na Veliki četvrtak, a njime se pomazuju krizmanici. One koji primaju ovaj sakrament nazivamo potvrđenici, krizmanici ili firmanici.

Riječ je o mladima, učenicima 8. razreda osnovne škole, a ove godine u Glini je ovaj sakrament primilo 53 krizmanika s područja župa Svetog Ivana Nepomuka iz Gline, Svetog Ilije Proroka iz Maje i Ranjenog Isusa iz Male Soline, rekao nam je glinski župnik vlč. Ivica Mađer.


Glinskim krizmanicima sakrament Svete potvrde podijelio je sisački biskup mons. Vlado Košić. Drago mi je što sam danas u Glini i što je ovdje toliki broj mladih krizmanika zajedno sa svojim roditeljima i kumovima, a kako bi primili ovaj važan sakrament, rekao je biskup i nastavio.

S obzirom da je riječ o mladim vjernicima koji se nalaze u osjetljivim godinama, biskup je imao za njih, ali i za njihove roditelje, važnu poruku.

Sakramenti Krštenja i Potvrde zajedno sa sakramentom Euharistije čine jednu cjelinu. Ti su sakramenti dijelovi istog puta kojim svatko treba proći tko se želi potpuno pridružiti Isusu Kristu i njegovoj Crkvi. Također, ove sakramente nazivamo i sakramentima uvođenja u vjeru i život kršćanske zajednice jer se za njihovo slavljenje i primanje traži poznavanje kršćanske vjere i života po vjeri.

Primanjem sakramenta Svete potvrde 53 ovogodišnjih glinskih krizmanika primilo je puninu Duha Svetoga.

Prethodni članakSkupština Lovačkog saveza SMŽ u Gornjem Viduševcu
Sljedeći članakVIDEO – Iz Marinbroda do pobjede