Baš kako i treba biti – radno i veselo

KUU „Viduševac“ je u nedjelju 04. veljače u 17,00 sati u prostorijama viduševačke Područne škole održala svoju redovitu izvještajnu godišnju skupštinu. Udruga broji 40-tak članova organiziranih u tri skupine: plesna, pjevačka i tamburaška. Skupštini su nazočili i gosti – predstavnici kulturno umjetničkih udruga iz Graberja, Donjeg Desinca, Gređana i Hrvatskog Čuntića, predstavnici DVD-a Viduševac, predsjednik MO G. Viduševac Stjepan Gašljević te župnik viduševački vlč. Marijan Štingl. Skupštinu je otvorio predsjednik Udruge Slavko Crnković. Nakon himne koju su zajedno otpjevali članovi KUU i gosti i minute šutnje za sve umrle članove i prijatelje, pristupilo se radu. Po točkama dnevnog reda, nazočni su se mogli upoznati s brojnim aktivnostima Udruge u 2017. godini – sudjelovanje u različitim projektima i na manifestacijama kao što su “Noć muzeja 2017.” u Glini, glazbeno scenski prikaz “Ovčara neispričana priča – kako se branio Vukovar“, nastupi u Kutini, Posavskim Bregima , Novom Vinodolskom, u Sisku, u Glini, u Martinskoj Vesi i u Hrvatskom Čuntiću te u procesiji Gospi Sinjskoj u Sinju. Tu je tv – prijenos sv. mise iz Viduševca, tradicionalno organiziranje “Angelskih susreta” i po prvi put, u organizaciji župnika Marijana Štingla “Advent u Viduševcu”. Ono što je obilježilo proteklu godinu svakako je sudjelovanje na “Međunardnoj smotri folklora” u Zagrebu. Članovi Udruge bili su prisutni i na obilježavanjima važnih nam povijesnih datuma kao i na vjerskim događajima i proštenjima. Sve to je poprilično koštalo, a Udrugu sredstvima podupire Grad Glina i SMŽ prema planu aktivnosti. Na žalost, dio neplaniranih troškova iz 2017. ostao je nepodmiren pa kako je “dug loš drug”, KUU očekuje razumijevanje i pomoć Grada. Dragocjena je provedba projekta javnih radova na kojem su zaposIene dvije žene iz Viduševca, a koji uskoro završava. Zaključak je da je KUU Viduševac vrlo zdušno odradila 2017. godinu.

I u 2018. godini vrlo ambiciozno je planirano niz aktivnosti, a o raspoloživim sredstvima ovisit će njihova realizacija. Osnovni cilj je očuvanje kulturne baštine, narodnih nošnji i običaja, izvornosti i identiteta. Ostaje još neostvarena želja Vidušljana za realizacijom projekta izgradnje novog društvenog doma “na vulci” koji će imati višestruku namjenu.

Na kraju službenog dijela, nazočnima su se prigodnim riječima obratili gosti koji također njeguju narodnu baštinu svoga kraja. Moramo napomenuti da je Vidušljane i ove večeri obišao i ravnatelj “Međunarodne smotre folklora” prof. Vido Bagur. Kako je jedna od tema prošlogodišnje “Smotre” baština Banovine, prof. Bagur je odabrao udruge i program koje su u Zagrebu predstavile naš kraj. Kako je u kratkom obraćanju rekao, drago mu je što je lani upoznao Banovinu i ovdje stekao prijatelje koji su ga mnogo toga naučili – unatoč patnji, s ljudima živjeti i dalje. Najavio je reprizu MSF koja će se održati u Sisku 24.2. 2018.

VEZANE VIJESTI
Petra Žmirić brončana na Prvenstvu Hrvatske

Igrokazom na temu svakodnevice nasmijale su nas Graberčanke Jele i Bare koje sjede na križanju u svom pustom selu i razgovaraju, a pored njih prolazi dečko sa “žnjorama” po sebi te Sara i Klara kojima je liječnik prepisao šetnju kako bi smršavjele. Bilo je tu i malo mačkara, i jedna Verica, i imendan, i torta iznenađenja…sve neke samo naizgled sitnice koje donose obilje smijeha i radosti. Nije li baš to ono u čemu danas tako oskudijevamo?

I dok je neprimjetno odmicala prohladna zimska večer, nakon ukusne okrijepe, na viduševačkom se brdu uz skladne zvuke tambure, zaorila pjesma. Iz snažnih grla otela se i poneka vrckava vriskalica dok su noge složno pratile taktove tambura. Uhvatile su se Vidušljanke s gostima u “šetano kolo” pa se paru u sredini zapjevalo: “Alaj ste nam lepi pari, jedan veći drugi manji…Poljub`te se, ne sram`te se, pa iz našeg kola bjež`te…” Na nekadašnja “viduševačka kola” podsjetio nas je “ples srdaca”…

Prevrtljiva veljača pokrila je mokrim, teškim snijegom zemlju, zaustavila pod trulim lišćem probuđeno proljeće u prvim glavicama „dremki“ i visibaba po obližnjim jarcima…Život je to koji , unatoč svemu, nezaustavljivo niče i teče dalje. A na dragom nam brdu, obavijena pramenovima magle, stoji žutim svjetlom obasjana crkva sv. Franje Ksaverskog – ponosna, vječna, jača od vremena i mržnje koju su donosila… To smo mi, naša ljubav, baština, naš dom…

Prethodni članakMladi poduzetnik – školsko natjecanje
Sljedeći članakNa gruntu: jaja