Sisački biskup mons. Vlado Košić imenovao je četiri svećenika na nove funkcije, 11 svećenika bit će premješteno u novu župu, dok ih je šestero razriješeno u Sisačkoj biskupiji.

Među svećenicima koji su premješteni su i dvojica svećenika s glinskog područja, dr. Ivan Petrović i Marijan Štingl.

Naime, dr. Ivan Petrović razriješen je službe upravitelja župe sv. Antuna Padovanskog u Bučici i imenovan upraviteljem župe sv. Alojzija Gonzage u Popovači, dok je Marijan Štingl razriješen službe upravitelja župe sv. Franje Ksaverskog u Viduševcu i imenovan upraviteljem župe sv. Antuna Padovanskog u Voloderu.

Vlč. Petrović je kao upravitelj Župe u Bučicu došao prije tri godine, u srpnju 2016. godine, od kada u suradnji sa župljanima provodi hvalevrijedne aktivnosti.

Omiljeni bučički velečasni ostat će među župljanima upamćen po svojoj susretljivosti i zalaganju za boljitak cjelokupne zajednice. Nastavio je obnovu kapele Presvetog Trojstva, koju je započeo pokojni vlč. Stjepan Vuksan. Na njegovu inicijativu osigurana su i sredstva za obnovu tri zvona na župnoj crkvi. Zvona su preživjela Domovinski rat, a sada će se ugraditi nova klatna na zvonima, postaviti nova automatika i pogon za zvonjenje.

Također, u suradnji sa župljanima redovito su se provodile radne akcije čišćenja okoliša, pa je tako proširen i veći dio staze pod kapelom Presvetog Trojstva. Kako bi se postavila šetnica širine dva metra uređeno je više od 100 metara staze. Nabavljene su nove klupe za crkvu i mrtvačnicu, uređen podrum župnog doma, obnovljen bunar vlč. Janka Vedrine, uređen križ na ulazu u Desni Degoj, nogometna igrališta…

U župi sv. Antuna Padovanskog u Bučici proteklih mjesec dana gradi se pastoralni dom pored kapele Sv. Petra u Ilovačku. Motivaciju za gradnju doma je potaknuo župnik dr. sc. Ivan Petrović izdavši drugu knjigu nedjeljnih propovijedi za liturgijsku godinu B pod nazivom „Obzor nade“, a koje su bile emitirane i u istoimenoj radijskoj emisiji programa Radio BanovineSav prihod od prodaje knjige namijenio je za pastoralni dom pored kapele u Ilovačku. Kapela Sv. Petra ove godine slavi 40 godina. Izgradnju je započeo preč. Ivan Topolnjak 1979. godine i nakon nekoliko godina sa župljanima Ilovačka uspio dovršiti kapelu. Knjigu je izdala Župa u nakladi od 500 primjeraka, a izdanje je ovih dana rasprodano.

Temelji pastoralnog doma su na mjestu gdje je nekada stajala obiteljska kuća. Fizičke radove na izgradnji doma volontiraju župljani sela Ilovačak, pomažu im i župljani iz ostalih sela koji su pripremili staru ciglu za unutrašnji zapadni zid. Izgradnja temelja i dio građevinskog materijala financiran je upravo od prihoda rasprodane knjige, a ostali dio se prikuplja donacijama vjernika.

Obnavljalo se, čistilo, gradilo, no vlč. Petrovića najviše će se pamtiti upravo po njegovoj susretljivosti i druženju sa župljanima, posebice onim najmlađima.

DIO ZAJEDNICE

Petrović je rado sudjelovao na raznim društvenim okupljanjima; od nogometnih utakmica i fašnika do rođendana i vjenčanja!

Napomena: Oproštaj od župnika Petrovića i uvođenje u službu novog župnika bit će održano krajem mjeseca kolovoza.

Vlč. Marijan Štingl iz Viduševca odlazi služiti u župu sv. Antuna Padovanskog u Voloderu

Velečasni Marijan Štingl je službu upravitelja župe sv. Franje Ksaverskog u Viduševcu preuzeo u kolovozu 2016. godine, gdje je bio duhovnik 930 župljana u pet naselja; Šatornje, Velike Soline, Dvorišća, Donjeg i Gornjeg Viduševca.

Upravo je viduševačka župa bila domaćin prvog hrvatskog Mladifesta, kojeg je organizirala Marijina legija Petrinja, koje je vlč. Štingl član.

Duhovni put

Njegovo duhovno zvanje rodilo se, kaže, u Međugorju, a tome je prethodio zanimljiv put egzistencijalnog traženja, kao i traženja osobnoga mjesta u životu Crkve. U pronalasku odgovora pomagala mu je Blažena Djevica Marija.

Kao duhovni pastir vlč. Marijan skrbi o povjerenom mu stadu, ali kod njega se razvila i jedna prava pastirska ljubav prema – ovcama. Naime, prethodni viduševački župnik ogradio je crkveno dvorište, a kako je imao nekoliko ovaca, njegovim stopama je krenuo i mladi nasljednik, jer se ovce pobrinu da livada bude uredna, a on se, pak, brine o njima.

Vlč. Marijan ima i ‘jednogodišnji’ hobi – naime na Mladifest u Međugorje ide biciklom, a na taj trodnevni put nikada ne ide sam, već u dobrom društvu svojih župljana. Uz svoje svećeničke dužnosti stigao je završiti i tečaj vatrogastva, pa je s kolegama vatrogascima izlazio na intervencije.

Tko će ih zamijeniti?

Nikola Majcen, koji je razriješen službe župnika župe sv. Antuna Padovanskog u Voloderu imenovan je novim župnikom župe sv. Franje Ksaverskog u Viduševcu.

Vedran Pejak-Pašić, koji je razriješen službe duhovnog pomoćnika u samostanu Sestara Kćeri Srca Isusova u Lasinji, imenovan je novim upraviteljem župe sv. Antuna Padovanskog u Bučici.

Prethodni članakOdržan prvi Mladifest u župi sv. Franje Ksaverskog u Viduševcu kod Gline
Sljedeći članakObilježena 28. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu na glinskom području