Svetkovina Presvetog Trojstva u Slatini Pokupskoj

Jučer, 27. svibnja, je u kapeli u Slatini Pokupskoj održana svetkovina Presvetog Trojstva.

Maleno selo uz rijeku Kupu Slatina Pokupska proslavilo je u svojoj kapeli Presvetog Trojstva istoimenu svetkovinu. Svetu misu predslavio je vlč. Ivan Petrović, a svetkovina Presvetog Trojstva, najvećeg otajstva kršćanske vjere, i ove je, kao i prijašnjih godina, okupila velik broj župljana u kapeli koja se spominje još u XV. stoljeću.

Kapela je tijekom stoljeća, a posebice tijekom Domovinskog rata prilično stradala, no župljani, uz pomoć Grada Gline i gradskog Komunalca koji su osigurali novčana sredstva, vrijedno obnavljaju kapelu i sam prilaz.

“Zahvaljujem župniku Petroviću koji je sve radove koordinirao i vodio, našem Komunalnom poduzeću te samim župljanima koji su svojim radom također doprinijeli da pomalo obnovimo ovu našu kapelu. Neka to bude primjer i ostalim mještanima da uz njihovu pomoć te pomoć Komunalca i Grada možemo mnogo toga napraviti. Mi smo i ove godine u Proračunu predvidjeli sredstva za pomoć pri obnovi župnih crkva na cijelom našem području”, poručio je glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević.

Među okupljenim župljanima i hodočasnicima bio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je najavio i radove na infrastrukturi:

“Dan Presvetog Trojstva za Slatinu Pokupsku je doista veliki blagdan i izuzetno mi je drago što sam prisustvovao ovom misnom slavlju. Od zadnjeg puta kada sam bio ovdje, dakle prije godinu dana, vidljivi su veliki pomaci u obnovi stare kapele. Župnik i mještani odlično su se organizirali i napravili velik posao, pa se sada ovdje može doći i vozilima. Do sada je prikupljeno oko 200 tisuća kuna pomoći za obnovu kapele, a i Županija će u svome Proračunu osigurati određena sredstva. Također, Hrvatske šume imaju u planu napraviti šetnicu oko kapele, a na nama je da kao Županija osiguramo infrastrukturu koja će to omogućiti”.

Skorašnji radovi svakako će pomoći da susreti u kapeli Presvetog Trojstva postanu češći te da se molitva iz tog malenog mjestašca ponovno zaori Banovinom.

Nakon svete mise okupljeni mještani su uz pjesmu, ples i ugodno druženje proveli nedjeljno poslijepodne.

 

Prethodni članakNjegovateljice obilaze i Balinac
Sljedeći članakObrtnici se družili u Taborištu