Njegovateljice obilaze i Balinac

Projekt odobren u sklopu natječaja ”Zaželi – Program zapošljavanja žena” financiran je iz Europskog socijalnog fonda. Program je najveći projekt Europskog socijalnog fonda jer uključuje zapošljavanje, socijalnu uključenost i obrazovanje, tri stupa koja omogućavaju kvalitetan i uključiv život u zajednici. Projekt je vrijedan 2.533.364,48 kuna i na području grada Gline provodi ga Gradsko društvo Crvenog križa. Planiran je za 78 krajnjih korisnika na području Gline, ali je broj korisnika vrlo brzo postao trocifren, obzirom na veliko zemljopisno područje koje pripada gradu Glini te veliki broj starijih osoba  koje spadaju u kategoriju socijalno isključenih. Jedno od 69 gradskih naselja Gline je Balinac, selo udaljeno šest kilometara od grada, smješteno na nešto više od 200 m nadmorske visine. U naselju živi šezdesetak stanovnika, a i među njima ima onih koji su postali korisnici ovog humanog i hvalevrijednog projekta. U kojem je stadiju provedba, pojasnila je voditeljica projekta “Zaželim i ostvarim” Olivera Strejček: Sada smo u šestom mjesecu projekta. Zaposleno je 15 osoba, voditelj, administrator, 10 njegovateljica i tri gerontodomaćice. Posao se obavlja uspješno i naše djelatnice obilaze preko 100 krajnjih korisnika na području grada Gline. Korisnici ovog programa su pretežno samci, osobe treće životne dobi, stari i nemoćni kojima je pomoć prijeko potrebna i koji ne mogu svakodnevne osnovne ativnosti obavljati sami. Posao se sastoji od peglanja, čišćenja, nabave namirnica, odlaska kod liječnika, plaćanja režijskih troškova…”

Za Balinac je zadužena njegovateljica Suzana Vranješ, koja kod svakog krajnjeg korisnika dođe sa smješkom na licu. Kako se našla i kako se snašla u cijeloj ovoj priči te koje su joj dužnosti? “Na natječaj sam se prijavila jer mi je bio zanimljiv i dugo sam bila nezaposlena. Obilazim ljude koje zapravo i poznajem. Kada sam došla prvi puta bili su oduševljeni. Mojim korisnicima uglavnom su potrebne kućne potrepštine jer su prilično izolirani. Pomognem im po kući u svemu onome što sami žele i dosta razgovaramo. Posao sam si rasporedila tijekom cijelog tjedna. Ispočetka nisam znala što me očekuje, ali sam zadovoljna.”

Naselje Balinac prostire se na površini od skoro šest četvornih kilometara, a na kraju puta pomiješanog asfaltom, makadamom i pješčanom zemljom nalazi se Lazo Vojnović. Iako izoliran i sam, s brojnim životnim ožiljcima, godine skriva jako dobro: “Rođen sam 1938. i samujem već 11 godina kako mi je preminula supruga. Netko tko ima mogućnosti, malo ga zaboli glava i ode liječniku. Ja nemam takvih mogućnosti. Puno mi znači što Suzana dođe, obiđe, počisti, kupi mi stvari što treba i to mi puno znači. Ponekad mi donese hranu od svoje kuće. Razumije se u puno toga i ponekad i mene savjetuje. Puno mi znači ovaj program i meni i svim ostalim korisnicima.”

Veseli starac i glazbeni je umjetnik na nekoliko instrumenata, a ponajbolji je na usnoj harmonici.

Recimo na kraju ove priče, da osim progresivnog napretka programa “Zaželim i ostvarim”, svaki krajnji korisnik dobiva na mjesečnoj razini i osnovne higijenske potrepštine do kraja trajanja projekta.

Prethodni članakOdržano 12. tradicionalno Ivanje
Sljedeći članakSvetkovina Presvetog Trojstva u Slatini Pokupskoj