2. Likovni susreti “Lukine crte” uz predstavljanje knjige „Mila Wod – prva hrvatska kiparica“ i mnoge aktivnosti

U Srednjoj školi Glina jučer su održani 2. Likovni susreti “Lukine crte” – keramički atelier, posvećeni sjećanju na Luku Norkovića. Ovaj projekt, koji je dio aktivnosti Školskog volonterskog kluba Manus Aperta, Vježbeničkih tvrtki “Ge Pe” i “Eko ban”, te izvannastavnih aktivnosti Likovne skupine, okupio je učenike i nastavnike u zajedničkom stvaralačkom poduhvatu.

Cilj projekta je osnažiti i motivirati mlade da kroz likovno stvaralaštvo, poduzetničke aktivnosti, stečene vještine primijenjenih umjetnosti, vrijednosti tradicijskog oblikovanja otkriju svoje potencijale i tako pridonesu boljoj socijalnoj osviještenosti unutar naše škole i zajednice.

Ravnateljica škole Marija Margušić-Novosel, u svom obraćanju, istaknula je kako je cilj projekta osnažiti i motivirati mlade kroz likovno stvaralaštvo i poduzetničke aktivnosti, te potaknuti primjenu stečenih vještina u primijenjenim umjetnostima i očuvanju tradicijskih vrijednosti. Posebno je naglasila važnost projekta za socijalnu osviještenost unutar škole i zajednice.

Voditeljica projekta, prof. Ana Rizmaul, predstavila je suradnike i raznovrsne aktivnosti koje su obuhvaćale posjete, predavanja, radionice i praktične vježbe o tehnici rada s glinom. Gospođa Slavica Crnković približila je tradicijsku baštinu kroz motiv Viduševačke rože, naglašavajući značaj očuvanja tradicije i prenošenja znanja mladima.

Projekt su svojom prisutnošću podržali gradonačelnik grada Gline Ivan Janković, pročelnica Robertina Štajdohar, članovi Školskog odbora, predstavnici udruga i Stručnog vijeća nastavnika Likovne umjetnosti Sisačko-moslavačke županije, te mnogi sugrađani. Medijsku podršku pružila je Televizija Banovine.

Pročelnica za obrazovanje Robertina Štajdohar kazala nam je kako čestita još jednoj školi koja je provela sjajnu organizaciju te projekt kojeg je prepoznalo Ministarstvo obrazovanja te kojeg financira i podržava.

-Kao Lukina učiteljica, mogu reći da mi je iznimno drago da su uspješno napravljene Lukine crte koje ostavljaju nezaboravan trag i sjećanje na Luku. S Darijinom knjigom i svim ostalim segmentima koji su uključeni, prenose priču u jednoj cjelini i ostavljaju je svim budućim generacijama, kazala nam je Štajdohar.

Inače, program ovogodišnjeg 2. likovnih susreta „Lukine crte“ – keramički atelier,, otvoren jepromocijom knjige dr.sc. Darije Alujević „Mila Wod – prva hrvatska kiparica“. Promociju je organizirao Ogranak Matice hrvatske u Petrinji, u čijoj je nakladi knjiga i objavljena.

-Prisjetili smo se našeg Luke Norkovića, zajedno s njegovom obitelji i priajteljima, a ovakvim događanjima, već drugu godinu za redom, prisjećamo se našeg prijatelja koji još uvijek živi u našim sjećanjima. Ono što je danas oplemenilo naš susret je predstavljanje detalja s narodne nošnje te uistinu imamo taj dio tradicije kojim se možemo ponositi. U drugom dijelu smo čuli o knjizi, predstavljanju knjige prve hrvatske kiparice iza koje stoje velika dijela, kazao nam je gradonačelnik Janković.

PREDSTAVLJENA PRVA ZNAČAJNA KIPARICA PETRINJSKOG PODRUČJA, MILA WOD

Iako je Mila Wod manje poznata kao kiparica, ona je zaslužna za velika djela, a živjela je 13 godina u Petrinji. Naime ona je napravila kip Stjepana Radića u Petrinji te prvi izlijev otiska lica Alojzija Stepinca.

-Svi oni koji su prošli kroz Petrinju sigurno su vidjeli kip koji je identitet cijelog ovog kraja, a to je kip Stjepana Radića kojeg je upravo izradila petrinjska kiparica i umjetnica. Obilježila je dio povijesti ovog kraja, ali i identiteta Petrinje, dodao je gradonačelnik Janković.

Projekt je dobio financijsku potporu od Ministarstva znanosti i obrazovanja, što je omogućilo realizaciju ove bogate paleta aktivnosti. Cilj je bio ne samo stvoriti umjetnička djela, već i potaknuti mlade na kreativno i kritičko mišljenje, te razvoj poduzetničkih vještina. Ovaj uspješan projekt planira se nastaviti kroz niz budućih aktivnosti, prezentacija i sajmova, čime se očekuje dugoročan pozitivan utjecaj na učenike i cijelu lokalnu zajednicu.

-Mila Wod je prva hrvatska kiparica koje je u hrvatsku povijest i umjetnost kao prva žena ušla u zapis. Uz kip Stjepana Radića, kao prvi javni kip koji je postavila žena, ona je prva školovana kiparica na ovom području. Autorica je i prvih reljefa na javnim zgradama, kazala nam je autorica knjige Darija Alujević.

Prethodni članakGlinski streličari na natjecanju u Nimesu
Sljedeći članakBAČIĆ U GLINI Na području grada obnovljeno je više od 1.000 objekata