BAČIĆ U GLINI Na području grada obnovljeno je više od 1.000 objekata

Uvjeren sam da ćemo nastaviti obnovu istom dinamikom, izjavio je ministar

Potpredsjednik Vlade, ministar Branko Bačić održao je u ponedjeljak, 29. siječnja radni sastanak s gradonačelnikom Grada Gline Ivanom Jankovićem te je obišao višestambenu zgradu koja se konstrukcijski obnavlja te lokaciju na kojoj se grade tri zgrade sa 57 stanova.

Kako napreduje obnova višestambenih zgrada, pojasnio je inženjer gradilišta Alberto Marelić:

“U posao smo uvedeni 21. studenoga prošle godine, a rok nam je 18 mjeseci. Trenutno smo u fazi konstruktivne obnove, točnije u fazi rušenja. Nakon toga slijede sanacija konstrukcije i armiranobetonski radovi. U objektu koji se radi, u prizemlju će biti uredski prostori za Grad Glinu, a na prvom i drugom katu bit će stambeni prostori.”

Na radnom sastanku dotaknuli smo se nekoliko bitnih tema, rekao je gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković:

“ Prioritet i ono što će u narednim mjesecima biti svakako prioritet u gradu Glini je i izgradnja, ali i obnova konstrukcijska i nekonstrukcijska višestambenih zgrada te jedan segment koji je za Glinu specifičan, a to je sam centar grada i urbana obnova kulturno-povijesne cjeline. Tu je problematika ta što su neki vlasnici nedostupni, negdje se ostvaruje pravo na obnovu, negdje se ne ostvaruje i sam centar grada bio je na neki način u dosta lošem stanju i prije potresa. Grad Glina preuzeo je taj dio odgovornosti da pripremi sam plan obnove, a Ministarstvo graditeljstva će nam tu dati i logističku i financijsku podršku. Ovim putem bih zahvalio i ministru Bačiću koji je uistinu konstantno prisutan u gradu Glini i na neki način na dnevnoj i tjednoj bazi rješavamo tekuću problematiku.”

VEZANE VIJESTI
Nekonstrukcijski obnovljena 2.501 obiteljska kuća

Sisačko-moslavačka županija na području grada Gline završila je obnovu Doma za starije osobe i Doma zdravlja, podsjetio je zamjenik župana Mihael Jurić:

“ Imali smo priliku vidjeti da je, prije nekoliko dana, kad je bio predsjednik vlade, ovdje u gradu Glini završeno županijsko naselje Banovi dvori sa 74 kuće. Također, kroz nekoliko tjedana očekujemo završetak zadnje javne zgrade koja je pod nadležnosti Sistečko-moslavačke županije, odnosno Srednje škole Glina, da će biti ona potpuno završena i spremna za prihvat sednjoškolaca u svoju matičnu zgradu.”

VEZANE VIJESTI
JUKINAC Pomoć stigla i iz Švicarske

Kao što vidite ovdje u ovom dijelu Gline, gdje nije najuži centar, odvijaju se veliki radovi, istaknuo je ministar Bačić:

“ To su radovi koji su iznimno skupi. Tih 10 stanova i šest poslovnih prostora je više od milijuna 700 tisuća eura. Ovaj prostor ovdje, ove tri višeststamene zgrade sa 57 stanova je 9 milijuna eura. Tako da su na području grada vrlo veliki radovi, financijski vrlo zahtjevni, ali mislim da mogu dijeliti zadovoljstvo i gradonačelnika. Mi tu ne stajemo, nego dapače, idemo sa odgovarajućom dinamikom u izvođenju radova, bilo da su oni novogradnja, bilo da je izgradnja zamjenjskih kuća, konstrukcijska ili nekonstrukcijska obnova. Inače, na području Gline smo završili, kada govorimo o obnovi i privatne imovine, ali isto tako iz Fonda solidarnosti više od tisuća objekata. Ja sam uvjeren da ćemo, sukladno i našim dogovorima, takvom dinamikom i nastaviti. Želja nam je doista da sve te ljude čije su zgrade oštećene, da ih što prije zbrinemo i vratimo u njihove kuće.”

VEZANE VIJESTI
Glini uplaćeno više od 2 milijuna kuna donacija

Uređujemo Glinu i oko Gline, ali sami centar koji je bio zapušten, koji je bio devastiran, a onda u potresu dosta srušen i narušen, to nam je cilj da onda i sam centar Gline dovršimo, rekao je Bačić.

 

Prethodni članak2. Likovni susreti “Lukine crte” uz predstavljanje knjige „Mila Wod – prva hrvatska kiparica“ i mnoge aktivnosti
Sljedeći članakRecidivistima tijekom vikenda oduzeti automobili