10. Međunarodna smotra folklora – Ivanje u Glini 2016.

“Pšenice se klasale, djevojke se sastale. Sastale se pa govore koja koga najvole.”

Ovim stihovima u idiličnom Parku bana Jelačića u subotu, 05. lipnja počela je 10. međunarodna smotra folklora “Ivanje 2016.” u Glini.

Već deset godina na Ivanju se sastaju štovatelji i ljubitelji tradicije, narodnih običaja, folklorne pjesme i plesa, a svi se vode onom starom i tako mudrom poslovicom : “Bolje da selo umre nego da se običaji zatru”.

Mimohodom, na čijem su čelu bili vrijedni vatrogasci DVD-a Glina i ponos našega grada “Glinske banice”, od Hrvatskog doma do perivoja bana Josipa Jelačića stiglo je 6 kulturno-umjetničkih društava: KUU „Treća sreća“ iz Gline, domaćini HAKUD “Glinska tamburica”, KUD „Pounjski pleter“ iz Dvora, KUD “Kolovrat” iz Lekenika i KUD “Mihovljan” iz Čakovca.

VEZANE VIJESTI
Veliki dio Gline u petak bez struje


Deset godina truda i rada je iza nas, a sve kako bi naši običaji ostali živi, rekao nam je organizator i predsjednik Hrvatskog amaterskog kulturno umjetničkog društva “Glinska tamburica” Mirko Sremić.

 


Voditelj tamburaške sekcije HAKUD-a “Glinska tamburica” i voditelj ovogodišnjeg programa Ivanja Marijo Ožaković ponosan je na jubilej njegovog održavanja.

Održavanje Međunarodne smotre folklora u Glini pomogao je i Grad Glina s gradonačelnikom Stjepanom Kostanjevićem koji je i službeno otvorio smotru, a uz nju je organizirana i isto tako tradicionalna izložba proizvoda domaćih OPG-ovaca, starih obrta i zanata.

VEZANE VIJESTI
VIDEO – Glina proslavljena 22. obljetnica pobjede OS RH i predaje 21. kordunskog korpusa

Lokalno se tako moglo kupiti i na izložbenom štandu OPG-a Slavke Babić.

Med i proizvode od meda na Ivanju u Glini prodavala je i Marija Jeličić.

Domaći sirevi, svježi sir i vrhnje te sirevi od kuhanog mlijeka nalaze se u ponudi OPG-a Stojana Priljeve iz Donjeg Selišta.

Da bude bolje svake godine i na Ivanju, ali tijekom čitavog ljeta, trude se itekako u Gradu Glini, rekla nam je zamjenica glinskog radonačelnika doktorica Sanja Štingl-Vlašić.

A kako se zabavljaju Međimurci u našem gradu, otkrio nam je Predrag Kočila, predsjednik KUD-a Mihovljan iz Mihovljana pokraj Čakovca, gostujućeg KUD-a na ovogodišnjem Ivanju čiji su članovi svojom pjesmom i plesom uspjeli otjerati čak i kišu iz središta Gline.

VEZANE VIJESTI
Pijan i bez vozačke udario parkirano vozilo

Dojmove nakon smotre s nama je podijelio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Gline Stjepan Grudenić.

Glina je uspjela očuvati svoju tradiciju i čuvat će je sve dok je dobrih ljudi, sve dok je pjesme i veselja. Evo, već se čuje zvuk tambura i drugih narodnih glazbala, već ječi zvuk veselih glasova družina koje je pjesma spojila u jedno veliko zajedničko kolo u kojemu ćemo uskoro, sigurni smo, ponovno zaplesati u perivoju bana Josipa Jelačića u Glini.

Prethodni članakPodno tvrđave Zrin i u Strugi Banskoj održana terenska nastava
Sljedeći članakVIDEO PRIJENOS – 16. sjednica Gradskog vijeća Grada Gline