U sklopu obilježavanja 27. obljetnice početka oružanog otpora srpskom agresoru u Glini je održana Memorijalna utrka “Tomislav Rom” u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Sisačko-moslavačke.

Organizaciju utrke pratili su nažalost problemi pa ona jedno vrijeme nije održavana, a da bi se održala, potpisivana je čak i peticija. Lidija Klobučar, čiji je otac Mirko 2006. godine utemeljio ovu utrku i čijom je zaslugom, marom i trudom, ona 10 godina održavana u kontinuitetu podsjetila je kako je Atletski memorijal “Tomislav Rom” bio nenenatjecateljska utrka u kojoj su glinski školarci trčali od Viduševca do PP Glina u spomen na mladog policajca koji je poginuo u obrani svoga grada i svoje Domovine 26. lipnja 1991.

„Otac je to radio u suradnji s Atletskim klubom Glina. Nakon što je umro, klub nije nastavio tu tradiciju pa smo tako nakon 10 godina tradicije memorijala imali pauzu i on nije održan lani niti godinu prije. Djeci, ali i roditeljima je taj memorijal nedostajao. Ta situacija mi nije bila prihvatljiva pa sam odlučila proljetos pokrenuti peticiju kojom sam tražila od Gradskog vijeća da na sjednici podupru inicijativu za povratkom atletskog memorijala i suradnju Atletskog kluba s Gradom Glinom. U nepunih tjedan dana skupljeno je 685 potpisa građana. I evo, trudom smo uspjeli doći do toga da je sad glavni nositelj memorijala postala Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije, a suorganizator Grad Glina. Rezultat našeg zajedničkog truda je stotinjak djece i mladih koji su danas trčali od Tomislavovog radnog Viduševca do Policijske postaje u Glini“, kazala je Klobučar.

Među njih 100-tinjak, prva u cilj na Memorijalnoj utrci “Tomislav Rom” utrčala Antonija Žilić.

„Jesam, stigla sam prva. To je zato što treniram kickboxing pa imam puno kondicije. Da je bilo duže, bilo bi i bolje možda. Inače, treniram godinu i pol. Prvo sam dvije godine trenirala nogomet, no onda sam se predomislila i otišla na kickboxing. I ide mi super!“, ustvrdila je Antonija.

Organizatorima utrke, posebice Lidiji Klobučar i njenim kolegama koji su si dali truda i, kao je naglasio, vratili memorijal na staze stare slave, zahvalio se ovom prigodom zamjenik glinskog gradonačelnika Dario Žinić.

„Danas se odazvao rekordni broj trkača, njih 106 i mislim da toliko djece nije bilo nikada do sad. Utrka je prošla u redu, nismo imali nikakvih problema, policija nam je pomogla oko organizacije. Mislim da je ove godine ovo obilježavanje podignutu na jednu višu razinu. Osim ove utrke imamo i malonogometni turnir policijskih udruga na ŠRC-u Banovac i ribolovno natjecanje na jezeru Bajer. Mogu reći da sam zadovoljan. Jest da sve to uvijek može i bolje i mi ćemo nastojati iz godine u godinu to dizat na razinu koja to zaslužuje. Ove godine je ta „letvica“ visoko postavljena, međutim mjesta za napredak uvijek ima i to ćemo pokazati u idućim godinama. To zahtijeva i vremena i svega ostalog, ali kad se okupi više ljudi onda to lakše organizirati tako da se nadam da ćemo to idućih godina ići na razinu koju grad Glina, ali i njeni građani zaslužuju“, zaključio je Žinić.

Prethodni članakMinistar unutarnjih poslova Davor Božinović položio vijenac na grob Tomislava Roma
Sljedeći članakOdržan IV. Memorijalni kup “Tomislav Rom” u sportskom ribolovu