VIDEO – Zvoni zvono na kapeli Bezgrešnog Srca Marijina u Gornjem Taborištu

U Gornjem Taborištu pokraj Gline u subotu, 24. lipnja proslavljen je blagdan Bezgrešnog Srca Marijina. Tom prilikom prvi je put zazvonilo i zvono na istoimenoj kapeli koje ima svoju posebnu priču poteklu još iz Domovinskog rata. Ujedno, ovo zvono je jedino zvono na području Sisačke biskupije koje se pokreće na solarni pogon.

Na svečanosti posvećenja zvona okupili su se brojni mještani i vjernici Gornjeg Taborišta i okolnih naselja, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić i gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević.

VEZANE VIJESTI
Domaćin ukupni pobjednik 8. seoske olimpijade Marinbrod

Zvono je u Gornje Taborište stiglo iz Trstenice, iz kapele svete Marije Magdalene koju je počeo graditi Stjepan Kaurić, ali ga je u njegovom naumu spriječio srpski agresor i Domovinski rat. Od kapele danas su ostali samo temelji jer su je Srbi zapalili, ali ostalo je zvono sa svojom čudesnom pričom koju nam je ispričao župnik Župe Bučica vlč. Ivan Petrović

VEZANE VIJESTI
VIDEO – Glina – svečano otkrivanje Ulice Gromova, OSA i 20. domobranske pukovnije


Zašto je sada zvono u kapeli Bezgrešnog Srca Marijina u Gornjem Taborištu?

Zvona na kapelama i crkvama oduvijek su simbol okupljanja, življenja i opstanka stanovništva na pojedinim područjima. Nažalost, ovdje više nema toliko mladog stanovništva, kaže župan Ivo Žinić i nastavlja:

Na ovom području Grad Glina dosta je napravio, a u planu su i neki novi projekti, ističe gradonačelnik Stjepan Kostanjević.

VEZANE VIJESTI
Glinski Komunalac dobio nove strojeve, sve je spremno za nadolazeću zimsku sezonu

Zvono na kapeli Bezgrešnog Srca Marijina sa svojom čudesnom pričom zazvonilo je baš dan uoči Dana hrvatske državnosti kojim obilježavamo postanak samostalne i suverene Republike Hrvatske, i to na području koje je podnijelo ogromnu žrtvu u Domovinskom ratu, ali je opstalo. Kako tada, tako i danas. Zahvaljujući svojim, iako malobrojnim, ali hrabrim i ponosnim žiteljima.

Prethodni članakProgram obilježavanja 26. obljetnice početka Domovinskog rata u Glini
Sljedeći članakIII. Memorijalni kup “Tomislav Rom” u sportskom ribolovu