VIDEO – U Slatini Pokupskoj obilježeno Rokovo

Slatina Pokupska jučer je proslavila blagdan svog zaštitnika svetog Roka. Križnim putem i misnim slavljem u Kapeli Presvetog Trojstva, a potom i domjenkom u organizaciji mještana, brojni župljani i prijatelji ovog sela na poseban su način obilježili ovogodišnje Rokovo. Tom prilikom prisjetili su se i tragično preminulog bučićkog župnika Janka Vedrine koji je od 1933. do 1935. godine zajedno sa župljanima radio na obnovi sakralnih objekata, a pogotovo na spomenutoj Kapeli. 

Blagdan svetog Roka proslavili su mještani Slatine Pokupske, ali i okolnih sela s područja Župe Bučica. Sveti Rok zaštitnik je Slatine Pokupske, sela smještenog na desnoj obali Kupe na samoj granici između Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije.

Obilježavanje Rokova počelo je molitvom Križnog puta koji je nedavno postavljen i obnovljen, nakon čega je u Kapeli Presvetog Trojstva služena Sveta misa koju je predvodio sisački biskup mons. Vlado Košić. U koncelebraciji su, uz domaćeg bučićkog župnika vlč. Ivana Petrovića, bili i petrinjski đakon Vjekoslav Uvalić te župnik iz Pokupskog vlč. Antun Pećar.

U kapeli koja datira iz 15. stoljeća, a kroz povijest je podnijela mnoga razaranja, pogotovo u Domovinskom ratu, okupio se veliki broj vrijednih župljana koji sami mogu puno, ali ipak trebaju pomoć u njenoj potpunoj obnovi. Svjestan je toga i biskup Košić koji nam je otkrio zašto je baš za Rokovo došao u Slatinu Pokupsku.


Biskup smatra kako je obnova sakralnih objekata važna i za razvoj turizma na ovim područjima, ali i za ostanak mladih. Za navedeno se zalaže i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić koji je zahvalio župljanima i vlč. Ivanu Petroviću na zajedništvu u obnovi kapele i cjelokupnog života na ovom području.

S obzirom na velika razaranja u Domovinskom ratu, obnavljanje sakralnih objekata na području grada Gline ide dosta sporo, ali gradonačelnik Stjepan Kostanjević ističe kako će grad maksimalno uložiti sredstva kako bi i Kapela Presvetog Trojstva napokon bila obnovljena.

Bez zajedništva nema ni opstanka života na ovim područjima, zaključio je Kostanjević. Zajedništvo su mještani pokazali i nakon misnog slavlja organizacijom domjenka za sve posjetitelje, a svi zajedno nadaju se kako će se u još većem broju okupiti iduće godine na Rokovo, i to u obnovljenoj Kapeli Presvetog Trojstva.

Prethodni članakProslava Velike Gospe u Bučici
Sljedeći članakGLINA Bez vozačke i s nepripadajućim tablicama upravljao automobilom