VIDEO – U Glini obilježen 26. lipnja 1991.godine

U ranu zoru, 26. lipnja 1991.g., samo dan nakon što je Hrvatska postala samostalna i neovisna država, Glinjane su probudili rafali, eksplozije i zapomaganja ranjenih policajaca.

Pobunjeni Srbi koji se nisu mirili s novim poretkom, novom državom, uz pomoć JNA, izveli su napad na Policijsku postaju, svoje susjede Hrvate i tako je počelo neizvjesno vrijeme za sve nesrbe u Glini. U obrani Policijske postaje poginuo je policajac Tomislav Rom, pet ih je bilo ranjeno, a 16 njih je odvedeno u zarobljeništvo. U Glinu su potom stigli pripadnici ATJ Lučko, a neprijateljske snage i na njih su otvorile vatru te ranile trojicu pripadnika te jedinice. Zahvaljujući pripadnicima ATJ Lučko i Specijalne jedinice Sisak koji su nekoliko dana izdržavali napade neprijatelja i branili grad te razbili postrojbe kapetana Dragana, hrvatskom vodstvu i narodu dano je vrijeme za naoružavanje obrambenih snaga i podizanje morala.

Danas, 25 godina kasnije, u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave sisačko-moslavačke i Grada Gline te pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora obilježena je ta važna i ponosna 25. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu. Tako su najprije položeni vijenci na grob poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma u mjestu Gornji Viduševac, nakon čega su položeni vijenci i ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu na Trgu bana Josipa Jelačića. U Župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini služena je Sveta misa, a potom je upriličen svečani program u Hrvatskom domu.
Svečanom programu nazočila je obitelj poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma, branitelji i invalidi Domovinskog rata te obitelji poginulih branitelja, pripadnici Hrvatske vojske i Hrvatske policije, pripadnici ATJ Lučko koji su itekako doprinijeli obrani Gline, gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević sa suradnicima, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić sa suradnicima, izaslanik ministra branitelja Slavko Muža, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Antun Vidaković, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske general u miru Mladen Markač, predstavnici svećenstva i mnogi drugi.

Prethodni članakU Glini počelo obilježavanje 25. obljetnice početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu
Sljedeći članakGlina pokrenula postupak izrade Stateškog plana razvoja Grada