VIDEO – Održana promocija knjige “Kostrići – najtužnije selo u Hrvatskoj” i u Glini

Selo Kostrići nosi neslavnu titulu “najtužnijeg sela u Hrvatskoj”. To je selo u kojem su za vrijeme agresije na Hrvatsku pobijeni svi stanovnici. Svi do jednog! Ratni zločin u Kostrićima počinili su pripadnici Jedinice za posebne namjene MUP-a tzv. “SAO Krajine” pod nazivom “Kaline” iz Komogovine s područja Dvora, kojom je zapovijedao ratni zločinac. Da taj nemili događaj ne bi bio otrgnut od povijesti,objavljena je knjiga “Kostrići – najtužnije selo u Hrvatskoj”, koja je na 25. godišnjicu zločina predstavljena u Majuru. Knjiga je svoju promociju u Hrvatskom domu u Glini imala u petak, 20. siječnja u organizaciji UHBL PTSP SMŽ. Predsjednik Udruge Ivica Knežević pojasnio je kako je došlo do promocije u Glini:


Predstavljanju u Glini nazočila je i načelnica Majura, općine na čijem se području nalazi selo Kostrići:

Načelnica nam je rekla kako je cijela ideja nastala:

Od ideje do realizacije dalek je put, no načelnica Karanović i više je nego zadovoljna kako je ovaj zapis u konačnici ispao. Zahvaljujući financiranju nastajanja i tiska knjige, svi posjetitelji dobili su ovaj važan dokument besplatno na poklon, uz autogram autora, dr.sc. i povjesničara Jakše Raguža, koji je puno vremena posvetio prikupljanju podataka:

Sljedeća promocija održat će se u Zagrebu, a dr. Raguž ne vjeruje da će biti održana i u njegovom Dubrovniku.
Nažalost, puno je sličnih sudbina s Kostrićima brojnih sela s područja Gline. Zna to jako dobro i zamjenica gradonačelnika Grada Gline dr. Sanja Štingl Vlašić

Možda se u skoroj budućnosti pojavi i knjiga s istom tematikom koja obrađuje područje Gline:

Danas su Kostrići posve opustošeni. Tamo su dva spomenika, općinski iz 2001. godine i državni od prošle godine. No dok god budemo pričali, čitali, gledali i sjećali se Kostrića, selo će postojati.

Prethodni članakVIDEO – Ivo Žinić ponovno izabran za predsjednika Zavičajnog kluba Marinbrod
Sljedeći članakVinogradari i vinari s Banovine obilježili blagdan svog zaštitinika sv. Vinka