Video: Maja obilježen Sv. Ilija Gromovnik

U povodu blagdana Svetog Ilije proroka u župi Maja jučer se svečano slavio blagdan i zaštitnik sela Maje Sv. Ilija. Prije svete mise položeni su vijenci i upaljene svijeće kod Spomen obilježja u znak sjećanja na župljane-žrtve iz Domovinskog rata.
Župa Maja u srbo-četničkoj okupaciji Banovine teško je stradala. Mnoštvo hrvatskog stanovništva je pobijeno, a preživjeli su prognani sa svojih ognjišta. Nakon oslobođenja u Oluji 1995., u Maju su se vratili tek malobrojni koji danas zbog posljedica rata teško žive u ovom bazenu. Barokna župna crkva koja nosi ime ovog sveca – proroka, spomenik je kulture, srušena je u kolovozu 1991. godine, nakon Domovinskog rata započela je obnova, crkva je Bogu posvećena 25. lipnja 2012.g
Blagdan sv.Ilije Proroka slavi se 20.srpnja. Nekad se za ovu svetkovinu mnoštvo vjernika danima pripremalo jer se povodom svetog Ilije slavilo i trgovalo, ali nažalost vrijeme je učinilo svoje i sadašnjica je potpuno drugačija.

Važnost očuvanja vjere, tradicije i ostanka i opstanka sela i ljudi u njima bitna je glinskom gradonačelniku Stjepanu Kostanjević koji kroz razne oblike pomoći upravo pokušava očuvati i zadržati života na selu.
Hrvatski branitelji koji se liječe u bolnici Popovača posebno su obradovali gradonačelnika Kostanjevića, napravili su tapiseriju, ratni grb 20 Domobranske pukovnije kojeg je nakon svete mise gradonačelniku Kostanjeviću uručila ravnateljica bolnice: “Dr. Ivan Barbot” Popovača doktorica Marina Kovač, koja je rođena u Glini,a u Maji je provela svoju mladost i zato uvijek radosno dolazi u Maju.
Gradonačelnik Kostanjević zahvalio se na poklonu i čestitao doktorici Kovač na novom imenovanju na mjesto ravnateljice bolnice “Dr. Ivan Barbot” Popovača, a potom joj je uručio i knjigu o mjestu Maja.

Prethodni članakZa dan Grada sve je spremno
Sljedeći članakDAN GRADA GLINE; IZLOŽBA RATNIH FOTOGRAFIJA OBAVIJEST