VIDEO – Bal glinskih vatrogasaca

Da je vatra dobar sluga, a loš gospodar, u glinskoj se povijesti pokazalo niz puta. Pored brojnih manjih požara, pamtimo onaj strašni od 10. kolovoza 1869. kada je u Glini izgorjelo 45 kuća i 56 gospodarskih zgrada. I građani i tadašnje vlasti uočile su potrebu za osnivanjem vatrogasnog društva pa je 27.rujna 1877. na tu temu održan sastanak. Odazvalo se 100-tinjak građana pa je odmah izabran odbor od 11 članova za utemeljenje društva. Već u veljači 1878., ne čekajući službeno odobrenje predloženih pravila, u nazočnosti 30 uglednih Glinjana, za prvog glinskog vojvodu izabran je Mile Medur. Nakon što su pristigla odobrena pravila, skupština društva održana je 2.svibnja 1878. na kojoj je “zbor položio po pravilih u ruke vojvode zavjeru da će pošteno služiti i da će se držati društvenih pravila”. Već godinu dana kasnije pristupili su u Hrvatsko-slavonsku vatrogasnu zajednicu.

Tijekom brojnih godina djelovanja, osim borbe s vatrenom stihijom, obuke članstva i sudjelovanja na brojnim vatrogasnim smotrama i natjecanjima, glinski su vatrogasci sudjelovali u kulturnom i zabavnom životu Gline. Osnovali su tamburaški sastav, puhače, foklorno društvo, dramsku grupu i pjevački zbor koji su često bili zaduženi za veselice na zabavama. Svečano odjeveni, dostojanstveno su čuvali Božji grob na Veliku subotu. Zanimljivo je da su 25.rujna 1936., u čast preuzvišenog nadbiskupa koadjutora dr. Alojzija Stepinca, prigodom podjele sakramenta Sv. Potvrde, vatrogasci priredili veličanstvenu bakljadu.

Iako je Prvi svjetski rat zaustavio rad DVD-a jer su brojni vatrogasci postali vojnici, djelovanje istog se obnavlja već 1920. godine. Slično je bilo i u Drugom svjetskom ratu. Preživjeli vatrogasci su prikupili preostalu opremu i 23. travnja 1946. održali obnoviteljsku skupštinu zaključivši da je Društvo opet spremno za rad. Zanimanje građana Gline za vatrogastvo, a posebno mladića i djevojaka, bilo je veliko. U godini “zlatnog jubileja” 1978., svečano je obilježena 100-ta obljetnica djelovanja. DVD Glina tada je imalo 52 aktivna člana, a bilo je solidno opremljeno. Izdana je i knjižica “Zlatni jubilej glinskog vatrogastva”. Djelovala su društva osnovana u selima tadašnje općine Glina: Viduševac, Novo Selo Glinsko, Šatornja, Taborište, Bučica i Mali Gradac.

Početkom Domovinskog rata, glinski su vatrogasci-Hrvati prognani sa svojih ognjišta. U progonstvu se javila želja za obnovom rada vatrogasnih društava, ali to je, zbog objketivnih okolnosti u kojima su se članovi našli, bilo teško izvedivo. Obnoviteljska skupština održana je tek 17.listopada 1995. nakon oslobođenja Gline i Banovine. Dana 16. svibnja 1998. svečano je proslavljena 120-ta obljetnica vatrogastva u Glini, a izdana je prigodna monografija.

I tako su prolazile godine – od davne 1878. do danas nakupilo ih se 140. Svima koji su ponosno kročili pod vatrogasnom zastavom u čast, DVD Glina organiziralo je u petak, 2.veljače 2018. Vatrogasni bal u Marinbrodu. Nakon himne “Lijepa naša domovino” i one vatrogasne, svi nazočni su pozvani da ostanu stajati i minutom šutnje odaju počast svim poginulim i preminulim vatrogascima.

Svečanom večerom i vatrogasnim balom započeo je, zapravo, program obilježavanja 140. obljetnice osnutka DVD-a Glina. Ovoj su se večeri odazvale mažoretkinje “Glinske banice”. Poseban ugođaj njihovom nastupu dalo je gašenje svjetla, glazbena podloga, ulazak s bakljama te formiranje špalira.

Glina je grad hrvatske himne, ali i grad bana Josipa Jelačića. Prvi vatrogasci u Glini bili su upravo vojnici 1. Banske pukovnije. Njihovu je odoru predstavio Marin Kaurić.

Uz svoju primarnu zadaću, vatrogasci su oduvijek bili glavni sudionici svih kulturnih i javnih priredbi u gradu, a dokazali su se i kao izvrsni organizatori društvenih plesova, vatrogasnih balova i humanitarnih zabava. Prvi vatrogasni bal održan je 1866. godine u Varaždinu i bio je jedinstven u Hrvatskoj jer su svi vatrogasci bili u svečanim odorama, a pratilje u svečanim haljinama. Dio toga vremena prikazali su vatrogasci s pratiljama u haljinama “Dvorske lepeze” iz Topuskog. Dame se zahvaljuju ravnateljici SŠ Topusko Željki Gajdek koji ih je za ovu priliku ustupila.

Kao i svaki bal, i ovaj je započeo valcerom. Vatrogasci i njihove pratilje su otvorili ples, a pridružili su im se i drugi plesači. U nastavku su se mažoretkinje predstavile plesnom točkoma, a potpredsjednica njihove Udruge Ines Mileković kratko je navela njihove aktivnosti. Uslijedila je i bogata večera, a viduševački župnik vlč. Marijan Štingl – i sam člana DVD-a , blagoslovio je posluženu hranu i predvodio molitvu prije večere.

Zabava je nastavljena natjecanjem u plesu s narančama koji je predstavila Marija Margušić-Novosel. Pobjednike u natjecanju nagradila je Zajednica proizvođača SMŽ «Pun ceker». Zabava je nastavljena uz glazbu i ples, a birale su i dame.. . Svi su se obradovali lijepoj i ukusnoj poslastici – torti koja je bila dar obitelji Vlade i višnjice Crnković iz Viduševca…

I tako su današnji vatrogasci, po uzoru na one nekadašnje organizirali bal. Vjerujem da ćete se složiti da je dobrodošao, jer je zabave danas malo. Brojni su Glinjani tako godinama predano sudjelovali u radu DVD-a. Bilo bi nepravedno spomenuti imena samo nekih, a druge izostaviti. S njihovim požrtvovnim djelovanjem za opće dobro doista treba upoznati mlade kako bi im bili uzor.

Prethodni članakNa gruntu: jaja
Sljedeći članakPovijesno putovanje između Une i Kupe