Veliki broj Glinjana na proslavi Velike Gospe u Gori

Tisuće vjernika iz svih krajeva Hrvatske, ali i šire, okupile su se danas u najstarijem Marijanskom svetištu na području Sisačke biskupije, u svetištu Majke naših stradanja u Gori, na proslavi jednog od najvećih kršćanskih blagdana – blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije, odnosno Velike Gospe.

Od ranog jutra na blagdan Velike Gospe u Marijansko svetište Majke naših stradanja u Gori pristizao je veliki broj vjernika iz Sisačko-moslavačke županije, ali i ostalih krajeva Lijepe naše i šire kako bi proslavili jedan od najvećih kršćanskih blagdana.

Tako se tradicionalno i ispred crkve sv. Lovre u Petrinji rano ujutro formirala kolona od 500-tinjak hodočasnika koji su u zajedništvu molitvom i pjesmom krenuli put Gore.

“U povodu blagdana Velike Gospe – Uznesenja Blažene Djevice Marije, upućujem najiskrenije čestitke svim vjernicima koji svetkuju ovaj veliki kršćanski dan. Blažena Djevica Marija nikog ne osuđuje, ona nas poziva na mir i zajedništvo, ispunjava nas utjehom, uči nas da slijedimo njezin primjer i ne posustajemo pred izazovima. Hodočasteći u naše marijansko svetište u Gori izražavamo svoje poštovanje i divljenje prema Mariji koja ima posebno mjesto u srcu hrvatskog naroda, čija je vjerna zaštitnica. Slijedeći Gospin put, molitvom, vjerom i dobrim djelima zatražimo pomoć i sigurnost za naše obitelji i cijelu našu zajednicu”, poručio je  petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji se pridružio svojim sugrađanima na hodočašću.

VEZANE VIJESTI
Tisuće vjernika na proslavi Velike Gospe u Gori

Kako bi se poklonili Mariji rano su krenuli i hodošasnici iz Gline, kojima su se kod Prekope pridružili i vjernici iz Viduševca.

“Ovo je tradicionalno pješačko hodočašće koje je započelo nakon Domovinskog rata, prije otprilike 12 godina. Svake godine okupi se najmanje 200-tinjak župljana, a pridruže nam se i župljani usputnih župa. Posebno nas lijepo dočekaju domaćini u Marinbrodu gdje imamo stanicu za okrjepu, nakon čega nastavimo pješačiti do Gore u koju dolazimo oko pola 11, taman imamo toliko vremena da odmorimo, a oni koji žele imaju i priliku za osobnu pobožnost te ispovijed”, rekao je glinski župnik vlč. Ivica Mađer koji je predvodio hodočasnike iz Gline.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Hodočašće brojnih vjernika iz Gline i okolice u Goru

Grupi od 200-tinjak hodošanika kod Marinbroda se pridružio i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić:

“Velika Gospa doista je veliki blagdan za cijelu Hrvatsku, a ovdje na Banovini u sisačkoj biskupiji, posebice u svetištu u Gori okupi se veliki broj vjernika s područja cijele županije. Uvijek mi je drago na ovaj veliki blagdan zajedno sa mladima se okupiti i odraditi ovo hodočašće i vjerujte da kada idete sa vjerom nemate osjećaj da hodate već upijate to zajedništvo koje daje snagu.”

VEZANE VIJESTI
FOTO/VIDEO Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gori

Hodošasnici su po dolasku u najstarije Marijansko svetište na području Sisačke biskupije prisustvovali svetoj misi koju je predvodio sisački biskup mons. Vlado Košić.

Na kraju ovog svečanog misnog slavlja biskupu i okupljenim vjernicima je na dolasku zahvalio domaći župnik i rektor svetišta preč. Paško Glasnović, te najavio kako bi se, ako, kako kaže “Bog da” sveta misa povodom Velike Gospe od sljedeće godine trebala služiti na otvorenome uz Crkvu nakon što se uredi vanjski dio okoliša svetišta za što je dobivena dozvola.

Prethodni članakMnoštvo vjernika slavilo sv. Lovru u Gračanici Šišnečkoj
Sljedeći članakNovo Selo Glinsko proslavilo sv. Roka