Mnoštvo vjernika slavilo sv. Lovru u Gračanici Šišnečkoj

Gračanica Šišinečka proslavila je zaštitnika kapele, sv. Lovru na proslavi na kojoj se ove godine okupilo mnoštvo vjernika. Osim vjernika Župe Bučica, sv. Lovru su došli slaviti i vjernici okolnih župa, čelnici Grada Gline te brojni uzvanici i gosti.

Proslava je započela polaganjem vijenaca za poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu na groblju u Zaloju i pred kapelom u Gračanici Šišinečkoj. Molitvu i Svetu misu je predvodio vlč. Marijan Štingl, župnik Župe Viduševac.

Zajedno s mještanima i gostima, sv. Lovru su slavili i predsjednik glinskog Gradskog vijeća Željko Šešerin te gradonačelnik Stjepan Kostanjević, koji je, čestitajući mještanima Gračanice Šišnečke sv. Lovru, naglasio važnost čuvanja uspomene na poginule i odavanje počasti njihovoj žrtvi te očuvanja života na ovim u Domovinskom ratu teško stradalim područjima.

VEZANE VIJESTI
U Gračenici Šišinečkoj obilježen blagdan Svetog Lovre

„Život se polako vraća. Trebali smo dugih 23 godine od završetka Domovinskog rata pa do danas da se na neki način modernizirati infrastruktura, da se dovede u onakvo stanje kakvo bi željeli svi građani Gline željeli. Uložili smo dosta truda i sredstava da omogućimo što bolje uvjete svim onim koji ovdje žele živjeti, da stvorimo preduvjete za lakši i bolji život kakav smo svi sanjali, a naročito naši odnosno branitelji kada su krenuli u Domovinski rat“, kazao je Kostanjević.

Sve razrušeno u ratu, trebalo je iz temelja obnoviti pa tako i crkve koje su uništene, razrušene ili spaljene. Kao i ostale crkve i kapele čiju obnovu pomažu, Grad je pomogao i u obnovi ove kapele te uređenju okoliša. Asfaltirana je i županijska cesta od Slatine Pokupske preko Zaloja do Gračanice Šišinečke i Stankovca, a očekuje se i dovršetak dionice do Male Soline, kao i dovršetak spomen obilježja za koje su kod kapele sv. Lovre obavljene pripreme.

VEZANE VIJESTI
Gračanica Šišinečka proslavila svetog Lovru

„Mi u Gradu Glini imamo više od 380 kilometara nerazvrstanih cesta, a svake godine uloženo više od četiri milijuna kuna samo u održavanje cesta. U suradnji sa Županijskom upravom za ceste Sisačko – moslavačke županije, dio tih cesta uspijevamo i asfaltirati i tako ćemo nastaviti i u narednom razdoblju. Kako bi bili što brži i efikasnije, prijavljujemo se na raznorazne natječaje, od Ministarstva regionalnog razvoja do EU fondova i uspjeli smo povući dosta sredstava za modernizaciju cesta i infrastrukture. Po površini, najveći smo grad u županiji s 542 četvorna kilometra. Svatko tko to razumije, zna da ne možemo neke stvari riješiti u godinu – dvije, da treba proći određeni period, ali radimo i nastavit ćemo i u narednom razdoblju s modernizacijom i prometnica i ostale infrastrukture“, poručio je Kostanjević.

VEZANE VIJESTI
U Gračenici Šišinečkoj obilježena 2. obljetnica stradanja hrvatskih tenkista

Proslave poput ove uvijek su prilika za susret onih koji se dugo nisu vidjeli, naročito mještana koji su raseljeni tijekom Domovinskog rata, a kojih se ove godine, na oduševljenje domaćina u Gračanici Šišinečkoj, okupilo najviše do sada. Svi su se oni nakon misnog slavlja nastavili družiti uz vjeru kako će zajedništvom, zagovorom sv. Lovre i uz pomoć lokalne zajednice, vratiti život u ovo prekrasno područje Banovine uz rijeku Kupu.

Prethodni članakU naš grad stigao 22. Konjanički maraton
Sljedeći članakVeliki broj Glinjana na proslavi Velike Gospe u Gori