U Kninu obilježen Dan logoraša srpskih koncentracijskih logora

Među prvim logorašima koji su dovedeni u logor Knin su bili upravo pripadnici hrvatske policije iz Gline

U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja u Kninu je oblježen Dan logoraša kao i obljetnica razmjene logoraša u Tepljuhu.

Polaganjem vjenaca i paljenjem svijeća kod Stare bolnice u Kninu prisjetili su se svih logoraša, zatočenih hrvatskih branitelja i civila koji su tijekom Domovinskog rata bili dovođeni u kninski logor od strane srpskih terorističkih paravojnih formacija. Torture kojima su kao logoraši svjedočili, a koje na žalost i dan danas ostaju duboko urezane u njihova sjećanja kao i sjećanja na sve suborce i supatnike koji su na najsvirepiji način mučeni i ubijeni. Stoga obilježavaju Dan logora Knin, navodi gospodin Ivan Turudić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije.

Slijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika pobjedi „Oluja 95“ u Kninu u spomen svim hrvatskim braniteljima koji su svojom žrtvom ostarili vjekovnu težnju hrvatskog naroda te doveli do konačnog čina pobjede odnosno oslobađanja okupiranog teritorija Republike Hrvatske.

Obliježavanju je prisustvovao i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, gospodin Jozo Šerić, gospodin Marijo Ćaćić, gradonačelnik Grada Knina te gospodin Ivan Janković, gradonačelnik Grada Gline.

Naime, nakon napada na policijsku postaju u Glini, među prvim logorašima koji su dovedeni u logor Knin su bili upravo pripadnici hrvatske policije iz Gline. Jedan od tih logoraša je bio i moj otac – navodi Janković.

Uz ostale logoraše, na obilježavanju je prisustvovao i gospodin Davor Ančić, predsjednik HDLSKL Podružnice Sisačko-moslavačke županije te Goran Macura, predsjednik Udruge hrvatskih pravoslavnih branitelja iz Domovinskog rata.

U Tepljuhu, na mjestu razmjene logoraša koje je odvijala upravo na današnjih dan 1991. godine, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, Ivan Turudić podsjetio je riječima da sam čin razmjene za svakog logoraša predstavlja drugi rođendan. Pozivajući sve da se obilježavanjem prisjetimo i ne zaboravimo te da svim budućim naraštajim ostavljamo najveće blago koje možemo, a to je sloboda.

Prethodni članakGORNJE TABORIŠTE Provalio pa ukrao alat i meso
Sljedeći članakGračanica Šišinečka proslavila svetog Lovru