U Jukincu održan okrugli stol „Uloga novinara u Domovinskom ratu”

U organizaciji Grada Gline, Hrvatskog novinarskog društva i Udruge Jukinac postavljena je spomen ploča za Egona Scotlanda, kao trajan trag na dobronamjernog stranca koji je, htjevši pisati istinu o nama, to morao platiti glavom. Nakon otkrivanja spomen obilježja održan je okrugli stol pod nazivom „Uloga novinara u Domovinskom ratu“ u Domu Jukinac, u kojemu su sudjelovali izvjestitelji ratnih zbivanja iz Gline: Senad Pašić, Željko Maljevac, Zdravko Strižić i predsjednik HND-a Saša Leković, također sudionik ratnih zbivanja. Senad Pašić prisjetio se toga dana, 26. srpnja 1991. , kada je s ranjenim Egonom Scotlandom tražio pomoć liječnika:

Uspomene na rat u zavičaju evocirao je i ondašnji novinar Jedinstva i agencije HINA-e, Glinjanin Željko Maljevac, kojega je kao i sve nas, rat dočekao nespremne:

Osim rata oružjem, vodio se i medijski rat, a jedini odgovor na to bilo je prenositi istinu, zaključio je Maljevac. Spomenimo i da je za okrugli stol Gradska knjižnica i čitaonica Glina u vrlo kratkom vremenu postavila izložbu foto-dokumenata o ratu u Glini i okolici.

Prethodni članakSvečano otkrivanje spomen obilježja za Egona Scotlanda
Sljedeći članakVIDEO – Jubilarni 15. susreti na Baniji u Malom Gradcu