U Glini održana tribina o nasilju nad ženama u obitelji

Povodom nadolazećeg Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama te niza tragičnih ubojstava žena od strane njihovih partnera u posljednje vrijeme u Hrvatskoj, problematika nasilja nad ženama u obitelji aktualizirana je i na tribini pod nazivom „Nasilje nad ženama u obitelji – osobni, obiteljski ili problem društva u cjelini“, održanoj 9. studenoga u Knjižnici i čitaonici Hrvatskog doma u Glini, a u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova i ljudska prava Grada Gline.

Nasilje nad ženama događa se u raznim aspektima i obuhvaća narušavanje raznih društvenih, građanskih, političkih, ekonomskih i kulturnih prava žena. Svjetska statistika svjedoči kako su, u više od 70% slučajeva ubojstava žena u svijetu, počinitelji bili upravo njihovi partneri.

Ono što zabrinjava je i to što vrlo mali broj žena odluči prijaviti nasilnika, a najveći je problem što, zapravo, većina nasilja nad ženama ostaje neregistrirana. O ozbiljnosti ovog problema, govori i činjenica da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta fizički zlostavljana po jedna žena.

O navedenom je na tribini predavanje održala magistrica znanosti Katica Gašljević Tomić.


 

Dunja Čurčija, magistrica prava i članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova i ljudska prava Grada Gline, smatra kako je jedan od najvećih problema nepovjerenje žena prema pravnom sustavu Hrvatske pa zato ne prijavljuju nasilje.

 

Tribini je nazočila i zamjenica gradonačelnika Grada Gline doktorica Sanja Štingl Vlašić. Jako je dobro što smo počeli razgovarati o ovoj problematici i bitno je da se žrtve nasilja za pomoć mogu obratiti stručnim osobama u Glini, rekla nam je dogradonačelnica.

 

Buduće aktivnosti Povjerenstva za ravnopravnost spolova i ljudska prava najavio je Bojan Dadasović, pročelnik Upravnog odjela za opće poslove, društvene djelatnosti i poslove Gradskog vijeća Grada Gline.

 

Svaka pomoć je dobrodošla, zato pozdravljamo incijative Povjerenstva te se nadamo da će se u njegov rad u što većem broju uključiti i građanke i građani Gline.

Prethodni članakNatječaj za dodjelu stipendija studentima s područja Grada Gline
Sljedeći članakPučka pravobraniteljica u posjetu Glini