U Glini održana akcija “Poštujte naše znakove”

Nacionalni projekt “Poštujte naše znakove” proveden je u gradu Glini, a u tom okviru provedene su i akcije „Sigurna vozačka dozvola“ i „Dobar vid za sigurnost u prometu“. Nositelj aktivnosti je Služba prevencije Ureda glavnog ravnatelja policije i Policijska uprava sisačko-moslavačka uz podršku grada, vrtića, osnovne i srednje škole.

“U sklopu ove akcije provest ćemo danas i nekoliko manjih akcija; od akcije “Sigurnost djece u prometu” koju učestalo provodimo, akcije “Šareni prometni poligon” uz pomoć kojeg će niži uzrasti moći vidjeti što se sve dešava u prometu i koje opasnosti na njih vrebaju, te akciju “Sigurna vozačka dozvola“ namijenjenu maturantima”, pojasnio je načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut.


Događanja su se tako odvijala na četiri lokacije. Najmlađi iz Dječjeg vrtića i Osnovne škole Glina su u Hrvatskom domu prisustvovali edukaciji kroz prigodnu kazališnu predstavu kojom su na zabavan i prilagođen način djeca naučila o važnosti poštivanja prometnih pravila i načinu kretanja prometnicama i nogostupom. Na predstavi je bila i predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanke Roksandić:

“Ova predstava je svakako ukazala djeci kroz jedan zabavni program na važnost poštivanja prometnih pravila, poučila ih znakovima i ukazala na to da se u prometu treba paziti. Ova akcija nije bila namijenjena samo djeci, već i onima starijima kako bismo ih upozorili na važnost prevencije u prometu”.

Maturanti Srednje škole Glina sudjelovali su pak u edukativnim radionicama te kvizu znanja i natjecanju na poligonu postavljenom na sportskom igralištu. Pobjednik kviza je u okviru programa nagrađen besplatnim polaganjem vozačkog ispita B kategorije. Na sportskom igralištu kod osnovne škole djeci je prezentiran rad hitnih i drugih službi, uz prikaz opreme i vozila koja koriste u radu. S djecom je bio i glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević:

“Ova edukacija izuzetno je važna jer svako dijete koje pohađa vrtić, osnovnu ili srednju školu sudjeluje u prometu, stoga je važno da se upoznaju sa opasnostima koje vrebaju na cestama. Izuzetno nam je drago i da će onaj maturant koji najbolje riješi kviz dobiti besplatno polaganje vozačkog ispita. Zahvaljujem Ministarstvu unutarnjih poslova, kao i Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj što su i u našem gradu organizirali ovakvu hvalevrijednu akciju”.

O tome koliko su ovakve akcije potrebne svjedoči i Ivo Jakić iz službe prevencije Ravnateljstva policije:

“Kroz dugogodišnju provjeru akcija “Poštujte naše znakove” koje se provode u okviru nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa već 24 godine, dokazana je njena učinkovitost. Naime, tada smo imali desetke smrtno stradale djece u prometu, a ove godine smrtno je stradalo troje djece i to ne svojom krivicom, već kao suputnici u vozilu”.

Na glinskim ulicama djelatnici Policijske uprave sisačko-moslavačke su uz pomoć i suradnju stručnjaka optometrista proveli akciju „Dobar vid za sigurnost u prometu“. Zaustavljeni vozači pristupili su kratkoj provjeri oštrine vida. Kako vide Glinjani otkrila je Dijana Radić iz Essilor optike d.o.o.:

“Prema ovome što smo do sada vidjeli rezultati su odlični! Vozači imaju jako dobar vid, dapače, odskaču od prosjeka, a i redovito idu na preglede.”

Načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut upozorio je na glavni uzrok prometnih nesreća koje skrive mladi:

“Alkohol, brzina, puno konjskih snaga i mladost formula su za smrt. Na mladima je da kroz ove edukacije shvate kako alkohol i volan ne idu zajedno jer alkohol dodaje gas i povećava hrabrost, ali smanjuje opreznost.”

Kroz edukativan, ali nadasve zanimljiv program mladi Glinjani imali su se prilike upoznati i naučiti više o prometnim znakovima i pravilima, a treba dodati kako djeca najviše uče od roditelja, stoga je jako važno vlastitim dobrim primjerom pokazati našim najmlađima kako sigurno sudjelovati u prometu.

Prethodni članak“Zaželim i ostvarim” u Dolnjacima, Glinskom Trtniku i Ravnom Rašću
Sljedeći članakGLINA Naselja bez struje