U Glini obilježen Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu

Hrvatska još uvijek traga za 1.858 nestalih osoba u Domovinskom ratu

U Glini je svečano obilježen Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu.

Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca kod spomenika “Suza“ nakon čega je služena sveta misa za sve poginule, ubijene, nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata u crkvi Svetog Ivana Nepomuka.

Traganje za više od 1.800 nestalih ne prestaje, poručila je predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir:

“Ja vas molim u ime svih onih koji liježu i ustaju s pitanjem gdje su naši najmiliji, učinite to. Isto tako, poručujem onima koji manipuliraju pitanjem nestalih, koji godinama govore da znaju gdje su grobnice, a nikada ne daju informaciju, došlo je vrijeme da prekinete takav odnos prema ovom bolnom pitanju.”

Gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković naglasio je da Međunarodni dan nestalih osoba odzvanja prazninom i tišinom:

“Tišinom na pitanja obitelji nestalih na koje nemamo odgovore, prazninom u srcima tih ljudi. Gradić Glina dao je gotovo 400 života u Domovinskom ratu u stvaranju slobodne Hrvatske, Kao nestale vode se 122 osobe. Sve te žrtve utkane su u slobodu Republike Hrvatske, Iz tog razloga, na nama je danas odgovornost, nama je zadaća, dužnost, da damo sve od sebe da pronađemo odgovore.”

VEZANE VIJESTI
VIDEO U Gornjim Jamama obilježena 30. obljetnica stradanja naselja tijekom Domovinskog rata

Nažalost, Sisačko-moslavačka županija je druga po broju masovnih grobnica u Hrvatskoj, podsjetio je župan Ivan Celjak:

“Nažalost, u našoj županiji imamo drugu najveću masovnu grobnicu u Republici Hrvatskoj iz vremena  Domovinskog rata. Kostrići su najtužnije selo u Republici Hrvatskoj. U Domovinskom ratu, u obrani i osiguranju slobode poginulo je više od 560 hrvatskih branitelja na području Sisačko-moslavačke županije, a ubijeno je i poginulo oko 1.600 civila. Bez obzira na sva saznanja, uvijek postoji nada. Nada koja je motiv za život, za dalje, da će svoje najmilije jednog dana ipak ugledati na vratima.”

Premijer Plenković zahvalio je Savezu udruga obitelji zatočenih i nestalih što su za mjesto središnjeg obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu  odabrali Glinu.

VEZANE VIJESTI
FOTO U Glinskoj poljani odana je počast žrtvama Domovinskog rata Glinske Poljane, Slane i Vratečkog

“Uz činjenicu da je područje Banovine opušteno u velikosrpskoj agresiji Miloševićeva režima, da su mnoge rane još otvorene, brojne sudbine i dalje neriješene, ovo je i snažna poruka zajedništva i solidarnosti u patnji sa stanovništvom ovoga kraja pogođenog razornim potresom.

Danas odajemo priznanje vama, obiteljima s kojima se duboko suosjećamo. Pažljivo smo slušali i čuli vaše poruke. I nakon brojnih ratnih trauma, vi s nestrpljenjem očekujete istinu o sudbini vaše djece, braće, roditelja i supružnika.

Hrvatska ne smije nikada zaboraviti razmjere stradavanja, ne samo Banovine, nego i drugih krajeva opustošenih u domovinskom ratu. Sve te žrtve trebaju biti utkane u kolektivno pamćenje hrvatskog naroda jer njihovi životi cijena su demokracije i slobode koju danas imamo. Nismo među onima koji će reći da ova tema nije aktualna ili važna. Dobro smo čuli poruku. Stoga je važno da mlade generacije kroz obrazovni sustav shvate i razumiju žrtvu koju su podnijeli branitelji, stradanja koja su podnijeli civili jer bez njihove žrtve ne bi bilo slobodne Hrvatske, demokracije niti  naših institucija. “

VEZANE VIJESTI
UDVDR ogranak Glina održao 9. Sabor

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je da je Ministarstvo hrvatskih branitelja u proteklih pet godina učinilo puno:

“U potpunosti smo uveli novu metodologiju, novi proces koji je kolokvijalno poznat kao Hrvatski model traženja. Donesen je po prvi puta zakon o osobama nestalima u Domovinskom ratu gdje je su jasno propisane nadležnosti I postupanja svih tijela i službi u Republici Hrvatskoj. Tim zakonom smo potpuno precizno i nedvosmisleno propisali nadležnost Republike Hrvatske nad svim njenim nestalim građanima. Po prvi puta smo jasno Srbiji dali do znanja da Hrvatska povlači parvo i postupa u predmetima nestalih svih građana Republike Hrvatske.”

Na današnji dan u Republici Hrvatskoj imamo 1.858 nestalih kao i posmrtnih ostataka za koje ne znamo mjesto ukopa kojih je 400, istaknuo je Medved.

 

Prethodni članakU Novom Selu Glinskom otvoren Repro centar u svinjogojstvu
Sljedeći članakEkipa Glinska Poljana-Slana-Vratečko uvjerljivo slavila na Seoskoj olimpijadi