Topusko će postati jedan od centara zdravstvenog turizma u Hrvatskoj

Topusko će postati jedan od centara zdravstvenog turizma u Hrvatskoj uz pomoć projekta vrijednog 600 milijuna kuna, potvrdio je to danas u Topuskom Predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je u Lječilištu Topusko sudjelovao na sastanku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Premijer je u Topuskom sudjelovao na sastanku Stožera civilne zaštite u dijelu koji se odnosi na otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Novinarima je izjavio da je na sastanku predstavljen i projekt pametnog termalnog grada, kojim se želi omogućiti da Topusko postane jedan od centara zdravstvenog turizma u Hrvatskoj.

Sve pretpostavke za to ima, a time bi se pridonijelo i ponudi cijele županije, istaknuo je Plenković.

Naveo je da je Vlada reformom financiranja lokalne i područne samouprave omogućila županiji godišnje dodatnih više od 150 milijuna kuna prihoda te da je do sada ugovoreno dvije milijarde kuna europskih projekta.

VEZANE VIJESTI
Glinska tržnica ponovno u rad s poboljšanjem prilika i ispunjenjem uvjeta

Posebno važnim je istaknuo da je više od 15 tisuća radnika dobilo potporu kroz politiku očuvanja radnih mjesta, ukupno oko 200 milijuna kuna, “kako bi se premostilo krizu covida-19, a osobito u ovoj županiji koja je bremenita problemima i gospodarske tranzicije, socijalističkog naslijeđa, posljedica Domovinskog rata te sada i potresa”.

Stručni tim izradio nacrt programa revitalizacije županije

“Namjera Vlade i ideja je ići – a stručni je tim već izradio jedan nacrt programa revitalizacije Sisačko-moslavačke županije – na cjeloviti pristup koji će omogućiti i demografsku revitalizaciju i gospodarski razvoj, socijalnu uključenost i bolju infrastrukturnu povezanost”, istaknuo je Plenković.

Danas se na sastanku, naveo je, razgovaralo i o projektu brze ceste između Popovače i Ogulina koja bi u potpunosti promijenila situaciju na ovom području i bolje povezala Slavoniju s Likom i Karlovačkom županijom te se tako omogućilo razvoj ovog kraja.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Za potresom nastradale stanovnike OIV osigurao radijske i tv prijamnike

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved izvijestio je o aktivnostima Stožera za obnovu te posebno zahvalio načelniku općine Topusko Ivici Kuzmiću i ravnatelju Termi Domagoju Mosleru na prihvaćanju, smještaju te skrbi za osobe koje su nakon potresa privremeno smještene u Termama, njih oko 170.

Od 1. svibnja obnova nekonstrukcijskih elemenata na oštećenim objektima

Naveo je da je do sada u županiji prikupljeno više od četiri tisuće zahtjeva za brzom obnovom oštećenih objekata te da se od 1. svibnja počinje s obnovom nekonstrukcijskih elementa (dimnjaci, zabatni zidovi, krovišta), kako bi se u ljetnom razdoblju stvorili preduvjeti za vraćanje gotovo 20 tisuća obitelji u njihove domove.

Do sada je, dodao je Medved, uklonjeno više od 30 objekta koji su oštećeni do te mjere da prijete sigurnosti ljudima.

VEZANE VIJESTI
Bez struje u utorak okolica Petrinje, Gline, Lekenika i Topuskog

Od ovog tjedna počinje se s još intenzivnijim uklanjanjem takvih objekata – u općini Jasenovac i Majur njih deset, a uklanjat će se objekti u Hrvatskoj Kostajnici, Sisku, Petrinji, Glini, naveo je Medved.

Načelnik Kuzmić rekao je da je danas najsretniji načelnik općine u Hrvatskoj jer se, nakon 200 godina, može reći da s današnjim danom počinje obnova jednog modernog Topuskog, odnosno vraćanje mjestu pozicije bisera kontinentalnog turizma.

Projekt “Topusko – pametni termalni grad”, vrijedan ukupno 600 milijuna kuna, predviđa obnovu postojećih kapaciteta, obnovu kapaciteta stradalih u Domovinskom ratu te izgradnju objekata prilagođenih lječilištu, istaknuo je.

I on je naglasio važnost najave rješavanja problema prometne izoliranosti, a istaknuo je i potpisivanje sporazuma o izgradnji višestanbene zgrade za potrebe ratnih te stradalnika od potresa, a u kojoj će se, dodao je, stambeno moći zbrinuti i mlade.