Tko to zlatna jajca nese?!

Svaki kraj ima neke svoje običaje vezane za slavljenje blagdana. Tako je i oko Uskrsa kad se posvuda šaraju pisanice. Najlakše ih je uroniti u boju, zalijepiti sličicu i to je to…Ali, nisu svi zadovoljni samo s tim. Ulažu mnogo truda i vremena u ostvarivanju kreativnih ideja koje se rađaju u njima, a rezultat je vrijedan divljena

Sisačko područje u tradiciji ukrašavanja jaja i nema baš neke posebnosti. Ovdje su poznate uobičajene tehnike ukrašavanja djetelinom i raznim cvijećem u vodi od lupine crvenog luka ili cikle, a manje ukrašavanje vrućim voskom. Kako raste popularnost kreativnih radionica i potreba za organiziranjem istih, većina vještih umjetnica koristi se tehnikom decoupage. U toj širokoj ali i zapravo i jednoličnoj ponudi pomalo sličnih ukrasa, Sisak se, zahvaljujući kreativnosti gđe. Jasminke Luketić Domitrović, može pohvaliti jednim novoosmišljenim ukrasom i suvenirom.

Kako je zapoečla ova lijepa priča, pitali smo gđu. Jasminku. Kaže da je sve krenulo kao ideja iz jedne šaljive rečenice u svima nam poznatoj dramskoj seriji „Gruntovčani“, a koja joj se vrtjela glavi „zlatna jajca nesem“. Ta je rečenica još davne 2008. godine Jasminku, koja je rođena u Slavoniji gdje je uskršnja tradicija ukrašavanja pisanica bogata, inspirirala da ukrasi jaja u zlato. Kako se sjeća iz svog djetinjstva, nju je na ovaj svijet donio “zeko”, jer je rođena baš u Velikom tjednu tako da uskoro slavi rođendan. Tamo je običaja kucanja pisanicama, a tko je imao “tvrđe” jaje u kucanju, taj bi bio pobjednik. Međutim, i asocijacija na poznatog francuskog draguljara Fabergea i njegova dijamantima optočena jaja za rusku carsku obitelj, dala su joj ideju da bi jaja trebala biti trajnija. Stoga se koristi tehnikom izrade patchwork u stiroporu.

Podsjetit ćemo naše čitatelje kako je gđa Luketić Domitrović autorica sada već poznate božićne etno kuglice „Hrvatica“ zaštićenog autorskog dizajna i naziva. Svoj jedinstveni umjetnički rad nastavlja i s oblikom jajeta, pisanice. Tako je osmislila i magnet „Hrvatica“ u obliku jaja ukrasivši ga motivom sisačkog starog mosta i Starog grada. Trenutno se građanima Siska i svim zainteresiranima predstavlja izložbom u Narodnoj knjižnici i čitaonici „Vlado Gotovac“ ogranak Caprag pod nazivom “Zlatna jajca nesem” gdje se poslužila i tehnikom zlatoveza te tako obogatila “naša hrvatska jaja”. Tom izvedbom je ponovo zainteresirala javnost i medije pokazavši da u nekad industrijskom Sisku postoje kreativci koji poštuju tradiciju i običaje, ali nude i nove mogućnosti izražavanja u pozitivnoj promociji dragog im grada.

Etno pisanice „Hrvatice“ nastavak su priče o već ranije spomenutim božićnim kuglicama, samo u drugom obliku. Ove prekrasne i jedinstvene pisanice mogu se pogledati na izložbi koja ostaje otvorena do 20. travnja 2018. godine.

 

Prethodni članakNovo vodstvo Zajednice športskih udruga grada Gline
Sljedeći članakGLINA/TOPUSKO Više naselja bez struje