Svečano obilježavanje 25. obljetnice formiranja 6. satnije Glina u sastavu 57. samostalnog bataljuna ZNG

 

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak Glina danas svečano obilježava 25-u obljetnicu formiranja i naoružavanja 6-e satnije Glina u sastavu 57. samostalnog bataljuna ZNG Sisak i 21. športske igre UDVDR-a podružnice Sisačko-moslavačke županije.

Svečanost je započela odavanjem počasti polaganjem vijenaca braniteljima poginulima u Domovinskom ratu, a nastavila se postrojavanjem na ŠRC Banovac i otvaranjem igara.

Obljetnici je prisustvovao župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić koji je pozdravio veterane Domovinskog rata te nastavio…


Domaćin svečanosti, gradonačelnik grada Gline, Stjepan Kostanjević izrazio je veliko zadovoljstvo velikim odazivom brojnih braniteljskih udruga…

 

U lipnju 1991. godine 57. samostalna bojna Zbora narodne garde Sisak započela je svoj ratni put. Ova postrojba slijednica je Dragovoljačkog naoružanog odreda Sisak koji je ustrojen krajem rujna 1990. godine, a naoružan 16. listopada 1990. godine. Na temelju rezultata referenduma Hrvatski Sabor 25. lipnja 1991. godine donosi Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Pobunjeni Srbi nisu dugo čekali, u jutarnjim satima 26. lipnja 1991. godine napali su Policijsku postaju u Glini. U ozračju tog događaja donosi se odluka da se izvrši mobilizacija dragovoljačkog 57. SAMB-a i tako ovaj nadnevak označava prvu veliku prekretnicu u formiranju HV na našim prostorima. Od toga dana počinje povjesnica većine pričuvnih postrojbi HV s prostora Siska i Banovine. U jutarnjim satima 27. lipnja 1991. godine pozvani dragovoljci počinju se okupljati na svojim mobilizacijskim zborištima. Na položaju oko Gline formirana je 6. satnija u sastavu 75. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde, na čije je čelo postavljen zapovjednik Marko Sremić..

U sklopu obilježavanja 25. obljetnice formiranja i naoružavanja 6. satnije Glina, održane su i 21. športske igre UDVDR-a podružnice Sisačko-moslavačke županije.

Prethodni članak25. OBLJETNICA FORMIRANJA 6. SATNIJE GLINA
Sljedeći članakDan državnosti – čestitku uputio gradonačelnik Stjepan Kostanjević