Svečano obilježavanje 25. obljetnice formiranja 6. satnije Glina u sastavu 57. samostalnog bataljuna ZNG

 

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak Glina danas svečano obilježava 25-u obljetnicu formiranja i naoružavanja 6-e satnije Glina u sastavu 57. samostalnog bataljuna ZNG Sisak i 21. športske igre UDVDR-a podružnice Sisačko-moslavačke županije.

Svečanost je započela odavanjem počasti polaganjem vijenaca braniteljima poginulima u Domovinskom ratu, a nastavila se postrojavanjem na ŠRC Banovac i otvaranjem igara.

Obljetnici je prisustvovao župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić koji je pozdravio veterane Domovinskog rata te nastavio…


VEZANE VIJESTI
Grad Glina osigurat će besplatne školske udžbenike za osnovnoškolce

Domaćin svečanosti, gradonačelnik grada Gline, Stjepan Kostanjević izrazio je veliko zadovoljstvo velikim odazivom brojnih braniteljskih udruga…

 

U lipnju 1991. godine 57. samostalna bojna Zbora narodne garde Sisak započela je svoj ratni put. Ova postrojba slijednica je Dragovoljačkog naoružanog odreda Sisak koji je ustrojen krajem rujna 1990. godine, a naoružan 16. listopada 1990. godine. Na temelju rezultata referenduma Hrvatski Sabor 25. lipnja 1991. godine donosi Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Pobunjeni Srbi nisu dugo čekali, u jutarnjim satima 26. lipnja 1991. godine napali su Policijsku postaju u Glini. U ozračju tog događaja donosi se odluka da se izvrši mobilizacija dragovoljačkog 57. SAMB-a i tako ovaj nadnevak označava prvu veliku prekretnicu u formiranju HV na našim prostorima. Od toga dana počinje povjesnica većine pričuvnih postrojbi HV s prostora Siska i Banovine. U jutarnjim satima 27. lipnja 1991. godine pozvani dragovoljci počinju se okupljati na svojim mobilizacijskim zborištima. Na položaju oko Gline formirana je 6. satnija u sastavu 75. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde, na čije je čelo postavljen zapovjednik Marko Sremić..

VEZANE VIJESTI
Čestitke i nagrade županijskim prvacima u krosu

U sklopu obilježavanja 25. obljetnice formiranja i naoružavanja 6. satnije Glina, održane su i 21. športske igre UDVDR-a podružnice Sisačko-moslavačke županije.

Prethodni članak25. OBLJETNICA FORMIRANJA 6. SATNIJE GLINA
Sljedeći članakDan državnosti – čestitku uputio gradonačelnik Stjepan Kostanjević