Sve je spremno za otvorenje izložbe

U okviru manifestacije “Noć muzeja”, koja se drugu godinu odvija i u Glini, a u organizaciji “Društva “Terra Banalis” u petak 26. siječnja 2018. obilježit će se 125-ta obljetnica rođenja velikog hrvatskog slikara Zlatka Šulentića i to izložbom o njegovom životu i radu te predavanjem pod nazivom “Zlatko Šulentić-slikar putnik”.

Autorica izložbe i predavačica je volonterka Društva Lidija Klobučar, profesorica povijesti umjetnosti. Zlatko Šulentić rođen je u Glini 16.03.1893., a otac Franjo niz je godina bio liječnik u glinskoj bolnici.

Izložba je danas postavljena u predvorju Hrvatskog doma u Glini, a obuhvaća 9 tema prikazanih na 11 panoa – Djetinjstvo u Glini; Srednjoškolske godine i studij; Vezanost uz oca; Božena-Zlatkova ljubav; Bračni život na Ksaveru, Portretist; Putnik; Pejzažist i vedutist te Duhovna ostavština.

VEZANE VIJESTI
Postavljena izložba "Glina u Domovinskom ratu"

Ova izložba i predavanje, kako nam je rekla autorica prof. Klobučar, “plod je višegodišnjeg proučavanja i istraživanja slikareva života. Otkriva intimu njegove obiteljske kuće na zagrebačkom Ksaveru fotografijama interijera, ali i sadržaja vitrina i ladica komoda koje dosad javnost nije imala priliku vidjeti. Također, po prvi put, prezentiraju se i tri slike sa Šulentićeva putovanja Dalekim istokom koje nikada nisu reproducirane u člancima i knjigama. Glina je grad Zlatka Šulentića o kojem je cijelog života pričao voljenoj supruzi Boženi čeznući za danima sretnog djetinjstva koje je ovdje proveo. Izložba i predavanje približavaju ga danas našoj lokalnoj zajednici, ali Zlatku dugujemo puno više od toga.”
Predavanje donosi i više od izložbe jer uz njega autorica projicira stotinjak slajdova i kaže: “U ladicama komode našla sam i veliku fotografiju Šulentićeve mame – kako je bila lijepa! Pa sam i to posnimila, a našla sam i puno skica za lutke i igračke koje je Zlatkova supruga izrađivala od tekstila i drveta (Zlatko bi joj pomagao idejama i crtežom) itd…Na ograničen broj izložbenih plakata ne može sve stati, ali zato predavanje otvara vrata kroz koja će među glinsku publiku ući puno više. Kad sam rekla da Zlatku Glina duguje puno više, stavila sam točku. Jer ono na što sam mislila, otkrit ću sutra na otvorenju izložbe.”

VEZANE VIJESTI
U Glini su u tijeku pripreme za postavljanje izložbe o Domovinskom ratu

Puno je znanja, strpljenja i ljubavi utkano u ovu vrijednu izložbu. Vjerujem, bit će pravi užitak čuti nove i zanimljive činjenice o životu ovog velikog umjetnika koji je prvi dah života udahnuo upravo u našem gradu. Zato, svi ste u petak pozvani u prostor Hrvatskog doma u Glini, najprije na otvorenje izložbe u 18,30 te predavanje u 18,45 sati koje će prof. Klobučar ponoviti u 20,30 sati…Odazovimo se, to je “Noć muzeja” pa ništa ne može biti prekasno, zar ne?

Prethodni članakZimsko Jantolovo u Dvorišću
Sljedeći članakU “Noći muzeja” – sjajna muzejska ruta Banovinom