Sv. Florijana proslavili i glinski vatrogasci

Blagdan sv. Florijana, sveca kojem se kršćanski narod kroz stoljeća molio za pomoć protiv pogibelji ognja, poplava i drugih nepogoda, a kojeg vatrogasci slave kao svog zaštitnika, prigodno je obilježen i u Glini.

Glinski vatrogasci su svojim vozilima, u karavani prošli gradskim ulicama i okolnim selima. U Župnoj crkvi Svetog Ivana Nepomuka služena je Sveta misa, a vlč. Ivica Mađer je nakon misnog slavlja blagoslovio vatrogasna vozila i okupljene vatrogasce. Značajan je ovo blagdan za sve vatrogasce pa tako i glinske, a predsjednik Vatrogasne zajednice grada Gline Ivo Prajdić otkrio nam je i jednu zanimljivost zašto je on za Glinjane još značajniji.

„Danas slavimo sv. Florijana koji je zaštitnik svih vatrogasaca pa tako i hrvatskih, ali i  nas, glinskih. Mnogi ne znaju da je sv. Florijan bio i zaštitnik mjesta Gline. Naime, poslije dva velika požara u pretprošlom stoljeću stanovništvo tada mjesta Gline se zavjetovalo i izabrali su za svog nebeskog zaštitnika upravo  sv. Florijana pa tako danas imamo duplo slavlje. Ja imam i treći razlog za slavlje. Možda je slučajnost, a možda je i to razlog što sam vatrogasac već 50 i nešto godina, ali danas mi je rođendan. Danas Vatrogasna zajednica grada Gline i dobrovoljna vatrogasna društva koja okuplja obilježava taj blagdan koji smo inače običavali obilježavati tjedan dana kasnije, ali zbog niza okolnosti smo dogovorili da to ove godine bude na dan samog sv. Florijana. Zahvalio bih se vama što nas pratite i čestitao bih svim vatrogascima, svim dobrim vatrogasnim društvima i svim članovima Vatrogasne zajednica grada Gline naš današnji zajednički blagdan sv. Florijana, našeg nebeskog zaštitnika“, poručio je Prajdić.

Inače, Vatrogasnu zajednicu grada Gline danas čini sedam DVD-a: Glina, Viduševac, Novo Selo Glinsko, Mali Gradac, Šatornja, Gornje Taborište i Bučica. Dobrovoljni vatrogasci su ljudi hrabri i požrtvovani koji koriste svoje slobodno vrijeme, a često dovode u opasnost i vlastite živote kako bi pomogli drugima. Na svemu što čine zahvalio im je ovom prigodom zamjenik glinskog gradonačelnika Dario Žinić koji je vatrogascima uputio prigodnu čestitku povodom sv. Florijana.

„Htio bi da ih čuva u svim nedaćama, ne samo poplavama i požarima, već tijekom svih situacija, u svim intervencijama, neka ih čuva i pazi. Oni nisu tu samo kako bi štitili ljude i imovinu, oni su važan segment društvenog i kulturnog života u našem gradu. Žao mi je što često, ne samo na lokalnoj, već i državnoj razini, nisu prepoznati u dovoljnoj mjeri i smatram da zaslužuju više. Vlada bi trebala vidjeti i usmjeriti više sredstava za vatrogastvo npr. sredstva namijenjena za civilnu zaštitu preusmjeriti vatrogascima jer zaista, sve što se događa, od poplava, požara, svih drugih situacija koje ugrožavaju živote ljudi, tu uvijek interveniraju vatrogasna društva“, ustvrdio je Žinić.

Zahvalio se vatrogascima na velikom angažmanu tijekom nedavnih poplava napomenuvši kako je i sam svjedočio situacijama u kojima su pokazali svoju pribranost i spremnost te pružili pomoć stanovnicima ugroženih područja. Suradnju s vatrogascima je ocijenio jako dobrom naglasivši kako će im Grad nastojati osigurati što bolje uvjete za rad. Istaknuo je kako je vatrogasni vozni park dosta dotrajao i vozila su stara, no podsjetio je kako je Grad obećao ove godine, povodom 140. obljetnice DVD-a Glina, nabaviti novo vozilo. Prajdić je zahvalio na potpori Gradu, gradonačelniku i njegovim zamjenicima, Gradskom vijeću i svima koji ih prate i koji podržavaju jer im to, kako je rekao, daje novu snagu i motiv kako bi okupljali ljude i radili za dobrobit svih građana.

Prethodni članak20. godina Glinskih Banica
Sljedeći članakSvečano otvoren Dom za starije osobe