Suradnjom s Općinama Topusko i Gvozd do čišćeg okoliša

Projekt i tribina "GlinaTopuskoGvozd za čišći okoliš"

U okviru Provedbe Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grad Glina i Općine Topusko i Gvozd ostvarile su projekt financiran sredstvima EU pod nazivom “GlinaTopuskoGvozd za čišći okoliš.” Ovim je projektom predviđen čitav niz aktivnosti, od izrade letaka, plakata, javnog informiranja, radionica i natjecanja u školama, javnih događanja i tribina. Ukupna vrijednost projekta je 328.657.63 kn, a iznos potpore EU je 279.358.97 kn. U prostoru Top Termi u Topuskom održana je i prva tribina u sklopu tog projekta. Više je o projektu rekao domaćin tribine, načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić: “To je prvi zajednički projekt tri jedinice lokalne samouprave koji za nas ima jako veliki značaj, jer govori o zbrinjavanju i prikupljanju otpada, a znamo da je to u ovom trenutku za sve tri jedinice gorući problem. Jako nam je bitno educirati stanovništvo, kako bi smanjili troškove i kako bismo očuvali prirodu.”

Prije svega, treba probuditi svjest građana, nada se načelnik Općine Gvozd Milan Vrga: “Gvozd je odradio dio posla i izgradio reciklažno dvorište, uspješno je prošao projekt za čisti okoliš i ishođena je građevinska dozvola za zbrinjavanje. Jedan od najvećih problema na prostoru općine Gvozd je odlagalište Blatuša.”

Upravo će sljedeća tribina biti na prostoru općine Gvozd, točnije u Domu kulture, 14. ožujka od 9 do 11 sati. Nakon Gvozda, na red će doći i Glina, jer edukacija građana je na prvom mjestu, slaže se i gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević, koji je najavio i nove poteze u tom smjeru: “Glina se prijavila na natječaj za kupnju spremnika, gdje smo prošli i u narednom razdoblju će spremnici stići i biti podijeljeni ljudima za odvojeno prikupljanje otpada. Ovime ćemo ih educirati kako taj otpad treba odlagati.”

Kostanjević je podsjetio i na još jedan projekt u koji je uključena i Općina Dvor, a to je širokopojasni pristup internetu. Tribinu je svečano otvorio župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić: “Kroz ovaj projekt prošlo se od onih najmlađih do onih najstarijih. Mislim da s najmlađima neće biti problema jer već u vrtiću uče kako otpad odlagati. Ova konferencija je dodatan poticaj za očuvanje okoliša, ali i kvalitetnijem zbrinjavanju ostatka otpada. Županija, ali i cijela država ima velikih problema sa zbrinjavanjem otpada. Ovo područje će svoj otpad zbrinjavati na Babinoj gori i upravo sam neki dan potpisao sporazum zajedno s Karlovačkom županijom o izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Babina gora gdje će ostatak otpada s ovog dijela županije biti odlagan.”

Ovaj kraj je turistička meka i moramo voditi brigu o očuvanju okoliša i prirode, zaključio je Žinić. Tribini je nazočila i predavanje održala zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša Alenka Košiša Čičin-Šain naglasivši da edukacija treba početi od najmlađih: “To je izuzetno važno, jer se takve promjene u društvu ne događaju od danas do sutra. To su dugotrajni procesi i što ranije započnemo dalje ćemo doći. Mi jako kaskamo za Europom i mislim da o tome treba puno više govoriti u medijima, pogotovo na radiju za starije stanovništvo.” Činjenica je da ljudi uglavnom ne znaju kamo što odvojiti, kada je otpad u pitanju, zaključila je Košiša Čičin-Šain. Spomenimo da su posjetitelji tribine mogli pogledati izložbu radova na temu ekologije vrtićke, osnovnoškolske i srednjoškolske djece s područja Topuskog.

Prethodni članakI glinski poduzetnici mogu do povoljnih kredita!
Sljedeći članakGLINA: Vozilom upravljao pod zabranom i sa 2,01 promila