Suradnjom s Općinama Topusko i Gvozd do čišćeg okoliša

Projekt i tribina "GlinaTopuskoGvozd za čišći okoliš"

U okviru Provedbe Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grad Glina i Općine Topusko i Gvozd ostvarile su projekt financiran sredstvima EU pod nazivom “GlinaTopuskoGvozd za čišći okoliš.” Ovim je projektom predviđen čitav niz aktivnosti, od izrade letaka, plakata, javnog informiranja, radionica i natjecanja u školama, javnih događanja i tribina. Ukupna vrijednost projekta je 328.657.63 kn, a iznos potpore EU je 279.358.97 kn. U prostoru Top Termi u Topuskom održana je i prva tribina u sklopu tog projekta. Više je o projektu rekao domaćin tribine, načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić: “To je prvi zajednički projekt tri jedinice lokalne samouprave koji za nas ima jako veliki značaj, jer govori o zbrinjavanju i prikupljanju otpada, a znamo da je to u ovom trenutku za sve tri jedinice gorući problem. Jako nam je bitno educirati stanovništvo, kako bi smanjili troškove i kako bismo očuvali prirodu.”

VEZANE VIJESTI
Podržite učenicu iz OŠ Glina kako bi njezin rad krasio Dukatovo mlijeko

Prije svega, treba probuditi svjest građana, nada se načelnik Općine Gvozd Milan Vrga: “Gvozd je odradio dio posla i izgradio reciklažno dvorište, uspješno je prošao projekt za čisti okoliš i ishođena je građevinska dozvola za zbrinjavanje. Jedan od najvećih problema na prostoru općine Gvozd je odlagalište Blatuša.”

Upravo će sljedeća tribina biti na prostoru općine Gvozd, točnije u Domu kulture, 14. ožujka od 9 do 11 sati. Nakon Gvozda, na red će doći i Glina, jer edukacija građana je na prvom mjestu, slaže se i gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević, koji je najavio i nove poteze u tom smjeru: “Glina se prijavila na natječaj za kupnju spremnika, gdje smo prošli i u narednom razdoblju će spremnici stići i biti podijeljeni ljudima za odvojeno prikupljanje otpada. Ovime ćemo ih educirati kako taj otpad treba odlagati.”

VEZANE VIJESTI
Svi na Fašnik u Glinu!

Kostanjević je podsjetio i na još jedan projekt u koji je uključena i Općina Dvor, a to je širokopojasni pristup internetu. Tribinu je svečano otvorio župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić: “Kroz ovaj projekt prošlo se od onih najmlađih do onih najstarijih. Mislim da s najmlađima neće biti problema jer već u vrtiću uče kako otpad odlagati. Ova konferencija je dodatan poticaj za očuvanje okoliša, ali i kvalitetnijem zbrinjavanju ostatka otpada. Županija, ali i cijela država ima velikih problema sa zbrinjavanjem otpada. Ovo područje će svoj otpad zbrinjavati na Babinoj gori i upravo sam neki dan potpisao sporazum zajedno s Karlovačkom županijom o izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Babina gora gdje će ostatak otpada s ovog dijela županije biti odlagan.”

VEZANE VIJESTI
VIDEO- TS Garavuše otvorile četverodnevnu proslavu u Glini

Ovaj kraj je turistička meka i moramo voditi brigu o očuvanju okoliša i prirode, zaključio je Žinić. Tribini je nazočila i predavanje održala zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša Alenka Košiša Čičin-Šain naglasivši da edukacija treba početi od najmlađih: “To je izuzetno važno, jer se takve promjene u društvu ne događaju od danas do sutra. To su dugotrajni procesi i što ranije započnemo dalje ćemo doći. Mi jako kaskamo za Europom i mislim da o tome treba puno više govoriti u medijima, pogotovo na radiju za starije stanovništvo.” Činjenica je da ljudi uglavnom ne znaju kamo što odvojiti, kada je otpad u pitanju, zaključila je Košiša Čičin-Šain. Spomenimo da su posjetitelji tribine mogli pogledati izložbu radova na temu ekologije vrtićke, osnovnoškolske i srednjoškolske djece s područja Topuskog.

Prethodni članakI glinski poduzetnici mogu do povoljnih kredita!
Sljedeći članakGLINA: Vozilom upravljao pod zabranom i sa 2,01 promila