Ružičasta boja preplavila grad

Kako bi se skrenula pozornost na rano otkrivanje raka dojke, u Glini je održan projekt u sklopu Ružičastog listopada

Ružičasti listopad je nacionalna javno-zdravstvena kampanja namijenjena ženama koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke. Statistike govore da se upravo u ranijoj dobi pokazuje sve veći broj novootkrivenih oboljelih žena. Oko 75 žena u Hrvatskoj mjesečno umre od raka dojke. Uzevši u obzir mogućnosti ranog otkrivanja, to je poražavajući broj. Evidentno je da postoji problem ili otpor žena prema odlasku na pregled.

Upravo na tom tragu, pokrenut je projekt namijenjen ženama mlađim od 50 godina kojima su djeca donijela edukativni letak Mama budi zdrava. Projekt je proveden u 22 grada u Hrvatskoj pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i društva Hrvatskog Crvenog križa, s brojnim srednjim školama. Jedna od tih škola je i Srednja škola Glina, koja se drugu godinu zaredom uključila u projekt Udruge “Sve za nju”, potvrdila je ravnateljica Srednje škole Glina Marija Margušić-Novosel: “Kako bismo osvijestili naše mame i bake putem naše djece o važnosti samopregleda. Vrlo smo sretni što je što se tiče srednjoškolskih ustanova akcija krenula upravo iz Srednje škole Glina, a priključile su nam se i druge škole. Osim naših učenika svih usmjerenja i njihovih nastavnika, danas su s nama bili i učenici Osnovne škole Glina na čelu sa svojim nastavnicima i ravnateljicom i Crveni križ Glina koji ima velike akcije ovaj mjesec. U proteklih godinu dana od prve akcije statistike su pokazale da je i ta naša mala akcija doprinjela da se žene odazivaju na pregled u većem postotku no prije.”

Nositelj projekta u Glini je Gradsko društvo Crvenog križa, otkrila je ravnateljica Alberta Cestarić: “Mi kroz svoje zdravstvene programe dugi niz godina radimo na prevenciji raka dojke, vodimo brigu o starijim, ali i svim ženama, starije žene vozimo na memografiju dok za mlađe žene organiziramo razne radionice, predavanja i druženja na temu prevencije raka dojke. Za ovaj Ružičasti listopad tiskali smo simbolične majice kako bismo naslovom na njima potaknuli žene da se odazovu na preglede.”

Partner na projektu je ordinacija dr. Sanje Štingl Vlašić, koja je zadovoljna što je u projekt uključen veliki broj mladih: “Jako sam sretna što su mladi ljudi obuhvaćeni ovim projektom. Podržavamo projekt za koji se posebno angažirala Udruga “Sve za nju”, obilježili smo to, mame će dobiti letke, preventivne akcije su dignute na najvišu moguću razinu. Žene nastojimo maksimalno informirati, a to je i dio mog posla za koji se intenzivno zalažem cijelo vrijeme, ali u listopadu posebno.”

Glavna tajnica Udruge “Sve za nju” Ljiljana Vukota zahvalila je školi, djeci, roditeljima i svim suradnicima na projektu: “Najvažnije je da smo ostvarili jedno zajedništvo s djecom koja će letak odnijeti doma. Još je važnije da mama ili baka pročita taj letak, a ne da ga baci u smeće. Djecu smo zamolili da tu i tamo mamu podsjete da bi trebala možda malo bolje voditi brigu o svome zdravlju.”

Svoju podršku sudionicima projekta i svim ženama na području grada Gline dali su i predsjednik Gradskog vijeća Željko Šešerin i gradonačelnik Stjepan Kostanjević: “Grad Glina podržava ovakve akcije, kao što je podržavao do sada, a podržavat će i ubuduće. Hvala svima na tome što su prepoznali ovakve akcije u kojima svojim radom i zalaganjem mogu pomoći onima kojima je to potrebno.”

Pokrovitelj projekta je Sisačko-moslavačka županija, u čije ime je akciji nazočila predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić, naglasivši da su ovakvi potezi hvalevrijedni: “Mjesec listopad je mjesec borbe protiv karcinoma dojke, dakle raka koji je najrašireniji kod žena. Zabrinjavajuće je da to više nije samo bolest koja zahvaća žene starije od 50 godina, već i sve više mlađe žene pa i ispod 30 godina. Zato je preventiva jedna od najvažnijih stvari na koje trebamo ukazati i mislim da je ovo mjesto upravo pravi početak da se osvjeste mladi ljudi. Nažalost, to se može dogoditi i muškarcima te treba skrenuti pozornost i njima. Vrlo je uspješno liječenje ukoliko se rano otkrije karcinom.”

Podržavamo i uvijek ćemo podržavati ovakve akcije, zaključila je Roksandić. Kako je pokazao pilot projekt u Glini i Hrvatskoj Kostajnici, u ovu se aktivnost uključila cijela zajednica pa se isto očekuje i od ovog nacionalno organiziranog projekta.

Prethodni članakRužičasti listopad u Glini
Sljedeći članakZajedničkim snagama doveli vodu do kapele u Ilovačku