Proslava sv. Petra i Pavla u Ilovačku

U nedjelju, 1. srpnja, kapela sv. Petra i Pavla u Ilovačku (župa Bučica) proslavila je svetkovinu svojih zaštitnika.

Svetu misu u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Ivanom Petrovićem predvodio je fra Marin Matančić, franjevac trećoredac i župnik u Gračanima (Zagreb). Proslava zaštitnika kapele istovremeno je i najznačajniji godišnji susret u selu. Selo Ilovačak u kojem živi tridesetak obitelji, uglavnom samačkog starijeg stanovništva, ovog dana ispunjeno je brojnim vjernicima, djecom i unucima raseljenih mještana.

Na svetoj misi sudjelovali su brojni vjernici porijeklom iz Ilovačka, ostali vjernici župe Bučica, hodočasnici okolnih župa, nogometaši te predstavnici civilnih vlasti s gradonačelnikom grada Gline Stjepanom Kostanjevićem.

Susret je započeo svetom misom u 11 sati. Predvoditelj slavlja fra Marin Matančić istaknuo je žrtvu koju su učinili sv. Petar i Pavao za našu kršćansku vjeru. Obojica su podnijeli mučeništvo radi vjere, obojica su do kraja pošli za Isusom Kristom. Spremno su odgovorili na pitanje koje je Isus postavio učenicima: „A što vi kažete, tko sam ja?“ Na kraju svete mise domaći župnik se zahvalio mještanima jer su organizirali susret, uređenje kapele i njenog okoliša, pripremili nogometni teren. Iznenadio je mještane viješću da župa Bučica ove godine kreće u legalizaciju pet objekata (četiri kapele i dio župne kuće) među kojima je i njihova kapela. Također je istaknuo da je župa ove godine uložila sredstva za radove na kapeli u Ilovačku: betonirana je staza oko kapele, riješena odvodnja oborinskih voda, izgrađen toalet, kupljen lak za bojanje ograde, poravnat teren oko kapele i posijana trava. No, župnik je naglasio važnost mještana koji su zajedno sa svojom djecom i unucima, njih ukupno pedesetak, kroz protekla dva mjeseca uspjeli izvršiti radove.

“Moram pohvaliti rad mještana, lijepo su uredili prilaz i okoliš oko kapele. Zaista je puno vremena i truda uloženo, a i mi ćemo kao Grad pomoći kao i do sada oko svega. Moram reći kako je Grad prošle godine obnovio oko 3 kilometra ceste u Ilovačku, a planirano je još mnogo radova kako bismo infrastrukturno uredili ovo mjesto”, poručio je i  glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević.

Nakon svete mise i domjenka susret je nastavljen na novouređenom nogometnom igralištu. Ilovačak je imao nogometno igralište prije rata, pa čak i seoski nogometni klub, a sada po prvi puta nakon rata igralište je uređeno te su se igrale prve poslijeratne utakmice.

Put do kapele uredili su mještani uz pomoć grada Gline i šumarije Pokupsko, a nogometni teren proteklih mjeseci sami mještani. Nakon blagoslova uređenog igrališta, odigrane su tri prve utakmice: NK Turopoljac – NK Banovac (4:2), mlađi mještani Ilovačka – stariji mještani Ilovačka (3:2), djeca Ilovačka – stariji mještani Ilovačka (2:0).

Prethodni članakVIDEO – Doček Pola nove godine u Maloj Solini
Sljedeći članakDruštveni dom u Gornjem Selištu ponovno otvorio svoja vrata mještanima