Projekt „Od vrata do vrata“ provodi se i na području grada Gline

Dostupne usluge za dostojanstvenu treću dob

Kako bi se poboljšao pristup uslugama i kvaliteta života osoba starije životne dobi te smanjila njihova socijatna izolacija Srpsko narodno vijeće je pokrenulo projekt “Od vrate do vrata” — dostupne usluge za dostojanstvenu treću dob.

Ovaj projekt predviđa pružanje besplatne usluge prijevoza i pratnje osobama starijim od 65 godina za obavljanje neophodnih poslova izvan vlastitog doma te pružanje pomoći u organiziranju njihovih dnevnih aktivnosti poput sudjelovanja na dogadajima u zajednici.

“Od vrata od vrata” nastao je kao odgovor na izazove neravnomjeme i nedostatne rasprostranjenosti, kvalitete i dostupnosti socijalnih usluga u slabije razvijenim područjima.

VEZANE VIJESTI
Humanost je odjek srca

Kroz projekt su nabavljena tri automobila i angažirani vozači i vozačice koji će pružati izvaninstitucionalnu socijalnu uslugu prijevoza i pratnje za 120 starijih osoba na području grada Gline, grada Benkovca i općine Donji Lapac te okolnih naselja.

“Iznimno se važnom pokazala potreba za takvom uslugom pogotovo kada su u pitanju starije osobe, koje su isključene iz tržišta rada te su samim time slabijeg imovinskog statusa i ne mogu sebi priuštiti platiti taksi ili nekog tko bi ih odvezao gdje im je potrebno. Potreba za prijevozom je velika jer autobusi nisu česti, a stariji moraju liječniku ili u nabavku i često u svom selu nemaju trgovinu“, rekla je voditeljica projekta Tatjana Dragičević.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Zimska idila na obalama rijeka Gline i Maje

Osim usluge prijevoza projekt obuhvaća i organizaciju edukacija i treninga za stručnjake iz sustava  socijalne skrbi koji rade sa starijim osobama, izradu priručnika o socijalnom planiranju i potrebama starijih te organizaciju konferencija i tribina.

U projekt će biti uključeno 120 osoba s navršenih 65 godina i starijih koji će koristiti uslugu prijevoza i pratnje radi odlaska liječniku, kupovine životnih namimica, obavljanja administrativnih poslova te više od 30 stručnjaka koji će biti osposobljeni u području socijalnih usluga.

VEZANE VIJESTI
Okrugli stol u sklopu projekta Zaželim i ostvarim faza III

Projekt provodi Srpsko narodno vijeće i partneri Grad Benkovac, Općina Donji Lapac, Grad Glina, Vijeće srpske nacionalne manjine Zadarske županije, Vijeće srpske nacionalne manjine u Ličko – senjskoj županiji županij i Vijeće srpske nacionalne manjine Sisačko – moslavačke županije.

Ukupan iznos projekta je 1.579.101,33 kune, podupire ga Europska unija kroz Europski socijalni fond u iznosu od 1.499.101,38 kuna, a provodi se do 31.7.2022.

Prethodni članakPijan i bez vozačke udario parkirano vozilo
Sljedeći članakBalinac bez struje u utorak