Potpisan Sporazum o razminiranju šuma i šumskog zemljišta za 2022. godinu

Razminirat će se oko 5,7 četvornih kilometara

Foto: MUP

Između Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva poljoprivrede potpisan je 50 milijuna kuna vrijedan Sporazum o razminiranju šuma i šumskog zemljišta za 2022. godinu.

Financijska sredstva za ovu namjenu osigurana su kroz aktivnost općekorisne funkcije šume (OKFŠ) , temeljem podzakonskog akta kojim je utvrđeno da se čak 30% sredstava prikupljenih od naknade za općekorisne funkcije šuma izdvaja za razminiranje šuma i šumskog zemljišta. Naknada za općekorisnu funkciju šuma je, uz državni proračun i sredstva europskih fondova, stalni izvor sredstava za razminiranje te doseže oko 12% godišnjeg proračuna osiguranog za protuminsko djelovanje u Republici Hrvatskoj.

VEZANE VIJESTI
Do kraja tjedna mobilni uredi na području grada

U skladu sa Sporazumom, u 2022. godini financirat će se poslovi razminiranja oko 5,7 četvornih kilometara šuma i šumskog zemljišta na području Požeško – slavonske, Karlovačke, Sisačko – moslavačke, Ličko – senjske i Osječko – baranjske županije, prema prioritetima istaknutima od javnog šumoposjednika Hrvatskih šuma d.o.o.

Nastavak razminiranja šuma i šumskog zemljišta omogućuje korištenje drvne sirovine, aktivnosti poput lovstva i turizma te sigurnost stanovništvu da bez straha od eksplozivnih ostataka rata koristi potencijale i dobrobiti šuma.

VEZANE VIJESTI
Građanka dragovoljno predala minskoeksplozivna sredstva

Ovaj Sporazum nastavak je dugogodišnjeg i kontinuiranog doprinosa Hrvatskih šuma d.o.o. te Ministarstva poljoprivrede protuminskom djelovanju koji se, uz osiguranje stalnog izvora financiranja razminiranja iz OKFŠ-a, od 2015. godine ponajprije očituje u partnerstvu na strateškim projektima razminiranja u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Partnerskim aktivnostima Hrvatskih šuma d.o.o. i Ravnateljstva civilne zaštite u potpunosti su realizirana dva projekta razminiranja, obnove i zaštite šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima – Naturavita i Fearless Velebit prema kojima je razminirano gotovo 42 km2 šuma i šumskog zemljišta.

VEZANE VIJESTI
Mobilni uredi na području grada Gline

Treći zajednički projekt financiran iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija,  Karlovac Karst je na 97% realizacije poslova razminiranja, a njime će se na području Karlovačke županije razminirati površina od 17,1 km2.  Financijska vrijednost sva tri projekta je 648,3 milijuna kuna, od čega su 85% ili 551 milijun kuna bespovratna europska sredstva, udio Kohezijskog fonda.

Prethodni članakFOTO Komemoracija 81. godišnjice ustaškog zločina nad Srbima u Glini
Sljedeći članakObjavljeni natječaji za modernizaciju šumarske i drvoprerađivačke djelatnosti