Objavljeni natječaji za modernizaciju šumarske i drvoprerađivačke djelatnosti

Putem tri natječaja za tip operacije 8.5.1. ugovoreno je više od 175 milijuna kuna za 317 korisnika

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je u petak, 13. svibnja 2022. godine, četvrti Natječaj za provedba tipa operacije 8.5.1 „Konverzija degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura“ vrijedan 45 milijuna kuna i treći Natječaj za provedbu tipa operacije 8.6.1 „Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima“, vrijedan 100 milijuna kuna, iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020. Rok za podnošenje zahtjeva za potporu i dostavu Potvrde o podnošenju zahtjeva za potporu traje od 11. srpnja 2022. godine do 30. rujna 2022. godine.

VEZANE VIJESTI
VIDEO U Glinu stiglo 10 nazimica

Intenzitet potpore na natječaju 8.5.1. iznosi do 100%, a svrha natječaja je dodjela sredstava za prevođenje degradiranih šumskih sastojina, šumskih sastojina narušene strukture po vrstama drveća i šumskih kultura u mješovite sastojine autohtonih vrsta drveća visokog uzgojnog oblika. Ovim aktivnostima poboljšat će se općekorisne funkcije degradiranih šuma i šumskih kultura s naglaskom na zaštitu tla, voda i zraka, poboljšavajući pritom povoljan utjecaj šuma na klimu, očuvanje i povećanje biološke raznolikosti, vezivanje ugljika i otpuštanje kisika te na estetsku ulogu šuma, što će značajno doprinijeti poboljšanju njihove otpornosti i okolišne vrijednosti te će dugoročno povećati njihovu gospodarsku vrijednost. Putem tri natječaja za tip operacije 8.5.1. „Konverzija degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura” ugovoreno je više od 175 milijuna kuna za 317 korisnika.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Drvoprerađivačima 1.400.000 kuna

Svrha natječaja 8.6.1. je dodjela sredstava projektima koji će omogućiti modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima, čime će se stvoriti preduvjeti za učinkovitiju i kvalitetniju sjetvu i sadnju šumskog reproduktivnog materijala. Intenzitet potpore iznosi 50 %, a do sada je u sklopu spomenute operacije putem dva natječaja ugovorena vrijednost potpore za 82 korisnika u iznosu većem od 129 milijuna kuna, pri čemu je isplaćeno gotovo 75 milijuna kuna.

VEZANE VIJESTI
Policajci u šumi porodili migranticu

Detalje o natječajima nalaze se na poveznicama – 8.5.1. i 8.6.1.

Prethodni članakPotpisan Sporazum o razminiranju šuma i šumskog zemljišta za 2022. godinu
Sljedeći članakFOTO KK Glina na gostovanju u Šibeniku