Poljoprivrednicima uručeno 19 ugovora vrijednih 1,77 milijuna eura

U najkraćem roku bit će održan zajednički sastanak predstavnika Grada Gline, Županije, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskih šuma

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić posjetili su u ponedjeljak, 27. veljače Grad Glinu. Tom prilikom ministrica Vučković svečano je uručila 19 ugovora vrijednih 1,77 milijuna eura, u okviru potpore razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava Sisačko-moslavačke županije.

Prije samog uručivanja, održan je sastanak s gradonačelnikom Grada Gline Ivanom Jankovićem i županom Ivanom Celjakom, potvrdio je ministar Bačić:

“Gdje smo ih upoznali s trenutnim aktivnostima i u dijelu koji se odnosi na obnovu ovog prostora, kao i s aktivnostima Ministarstva poljoprivrede. Kratko sam uvodno rekao da je prije deset dana donesen Zakon o obnovi kojega je osvojio Hrvatski sabor i da u ovom trenutku traje priprema provedbenih akata na razini Vlade i Ministarstva kako bi se taj zakon mogao u cijelosti provesti. Stoga pozivam sve zainteresirane da se uključe u e-savjetovanje koje se u ovom trenutku provodi za donošenje programa mjera kao temeljnog provedbenog dokumenta kojim ćemo omogućiti ubrzanje obnove sukladno zakonu koji je propisao okvir i načela i definirao cijeli taj sustav obnove na prostoru zagrebačkog i petrinjskog potresa. Također je u e-savjetovanju i Pravilnik o sadržaju projekta.”

VEZANE VIJESTI
Vlada RH dodijelila Sisačko-moslavačkoj županiji 10,1 milijun kuna za obnovu Doma za starije osobe Glina

Govoreći o gospodarstvima pogođenima potresom, do današnjeg dana izdane su 173 odluke vrijedne oko 6 milijuna eura, istaknula je ministrica Vučković:

“Nastavno na dodjelu ugovora, mi ćemo istaknuti da ćemo se i dalje posebne napore ulagati motiviranju poljoprivrednika na preuzimanje gospodarstava. Stoga smo i u ovoj županiji posebnu pažnju posvetili malim poljoprivrednicima. Promoviramo natječaje za male i za mlade. Ističemo da će u vezi s natječajima za mlade doći do niza promjena prilikom objave prvog natječaja krajem ove ili početkom 2024. godine. Stoga ćemo mi nastojati educirati što veći broj poljoprivrednika kako bismo generacijski obnavljali poljoprivredni potencijal, osobito na području Sisačko moslavačke županije. Vezano za današnji sastanak imamo nekoliko zaključaka koji su u resoru koje se odnose na resor poljoprivrede. To je da je potrebno otvoriti još jedan natječaj za potresom pogođeno područje za obnovu gdje ćemo prije natječaja se konzultirati i određene odredbe pokušati promijeniti ukoliko nam to, naravno, dozvole uredbe i propisi, a na korist poljoprivrednika sukladno inicijativama s terena.”

VEZANE VIJESTI
FOTO WALK TOGETHER u OŠ Glina

Drugi zaključak je da ćemo u najkraćem roku organizirati zajednički sastanak predstavnika Grada Gline, Županije, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskih šuma kako bismo vidjeli na koji način, uz određene potpore, aktivirati zapušteno poljoprivredno zemljište, istaknula je Vučković.

Poljoprivreda je vrlo važna za Sisačko-moslavačku županiju, naglasio je župan Ivan Celjak:

“Danas su naši poljoprivrednici primili ugovore putem kojih će ulagati sredstva i za obnovu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, dakle i za obnovu poljoprivredne proizvodnje, ali isto tako i za ulaganje u dugotrajne nasade, zatim za ulaganje u korištenje obnovljivih izvora energije i ono što nam je također osobito važno za ulaganje u infrastrukturu koja će pomoći razvoj kulture u ruralnim područjima. Tu govorimo o Općini Dvor i sredstvima putem kojih će Općina Dvor obnoviti jedan od njih, a u kojem će se realizirati brojni sadržaji iz područja kulture.”

VEZANE VIJESTI
OŠ GLINA Nastava sigurno neće početi 18. siječnja

Uslijedio je obilazak gradilišta cjelovite obnove zgrade Srednje škole Glina, koja uključuje učvršćivanje temelja i nosivih zidova, saniranje pukotina, nove sanitarije, novu vanjsku i unutarnju stolariju te energetsku obnovu. Vrijednost radova je oko 2,5 milijuna eura.

Prethodni članakOkrugli stol u sklopu projekta Zaželim i ostvarim faza III
Sljedeći članakSlužbeno otvoreni radovi katastarske izmjere