Podignuta kaznena prijava za ratni zločin u Gornjoj Bučici

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke dovršili su kriminalistička istraživanja vezana za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, koje je u prvoj polovici studenoga 1991. godine, neutvrđenog dana počinjeno na području Gline u mjestu Gornja Bučica.

Naime, u sklopu kriminalističkih istraživanja utvrđeno je da tijekom trajanja oružanog sukoba između regularnih policijskih i vojnih postrojbi Republike Hrvatske i oružanih formacija tzv. SAO Krajine, tada 29-godišnjak kao zapovjednik voda minobacača u Teritorijalnoj obrani Gline, imajući stvarne ovlasti zapovijedanja i nadzora nad pripadnicima svoje postrojbe, nije poduzeo sve radnje kojima bi spriječio napad na ljudske živote i imovinu. Trojica pripadnika njegove postrojbe, tada svi 41-godišnjaci, te drugi za sada nepoznati pripadnici te jedinice, iz dvorišta i dvije obiteljske kuće u Gornjoj Bučici izveli su četvero civila, dva muškarca u dobi od 20 i 50 godina, i dvije žene u dobi od 62 i 70 godina. Civile su odveli do starog napuštenog rova na obližnjoj livadi gdje su ih hicima iz vatrenog oružja usmrtili, a potom iz dvorišta jednog od ubijenih ukrali traktor i drugu poljoprivrednu mehanizaciju.

Tijela ubijenih eshuminirana su 1997. godine iz masovne grobnice u Gornjoj Bučici.

Tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske trojica osumnjičenih, danas 56-godišnjak i dvojica 68-godišnjaka, su nedostupni, dok je četvrti osumnjičeni preminuo. Policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Prethodni članakSjećanje na Domovinski rat ne smije izblijediti
Sljedeći članakRezultat utakmice Humanih zvijezda i veterana Banovca oko 10 tisuća prikupljenih kuna