Počast žrtvama pobijenima prije 26 godina u Joševici

Tijekom ranog poslijepodneva, 16. prosinca 1991. godine dogodio se osvetnički zločin nad hrvatskim stanovništvom u Joševici, selu pokraj Gline.

Počast u spomen na 21 rođaka i susjeda odali su žitelji sela Joševica, izaslanik Ministarstva branitelja, izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije, Grada Gline, policije, Vijeća Srpske nacionalne manjine, političkih stranaka i udruga proisteklih iz Domovinskog rata polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća pred spomen obilježjem s imenima žrtava podignutim uz kapelu Majke Božje Lurdske u središtu naselja. Iako je od ovog ratnog zločina prošlo 26 godina, počinitelji su do danas ostali nedostupni hrvatskim pravosudnim tijelima, naglasio je predsjednik Zavičajnog kluba Joševica Nikola Žarinac: “Taj nezapamćeni zločin u Joševici kojega svake godine obilježimo na taj dan i sjetimo se tih naših žrtava koje su toga dana 1991. godine stradale. Nažalost, 26 godina je prošlo, a za taj zločin još nitko nije odgovarao. Nadamo se da će se nešto poduzeti da pravosuđe pronađe izgrednike koji su to počinili.”

Odajući počast stradalim žrtvama, gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević zahvalio je Joševčanima što čuvaju uspomenu na svoje sumještane i svake godine na dostojan način obilježavaju obljetnicu ove tragedije: “Žrtve ne smijemo zaboraviti, ali ni da se takvi zločini ponove. Moramo ići dalje i vratiti život ovdje na ove prostore. Činimo sve i činit ćemo sve da žrtve nisu uzaludne i da se barem dio života vrati na ove prostore. Mnoge žrtve diljem zemlje željele su Hrvatsku, nisu je nažalost doživjele, a na nama je da njihove snove pretvorimo u stvarnost.”

Komemoraciji u Joševici nazočio je i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić kao izaslanik ministra branitelja Tome Medveda, koji je istaknuo kako je Joševica mjesto gdje je prije 26 godine izgubljen razum, gdje je počinjen stravičan pokolj civila samo zato jer su bili Hrvati:”Joševica je doista jedan primjer svirepog zločina kojeg su počinile srbočetničke snage, samo iz jednog razloga: da očiste ovaj prostor od Hrvata. To je jedna suluda ideja velike Srbije pomraćenih umova koji su dozvolili da pojedinci dođu u mogućnost da ovo naprave. To je nešto što duboko potresa i nakon 26 godina sve nas koji ovdje dolazimo.”

U okupiranoj Joševici nakon ovog zločina u naredne tri godine usmrćeno je još 10 mještana, uglavnom civilnih žrtava za čiju smrt također do danas nitko nije odgovarao. Recimo i to da je Svetu misu za sve ubijene i nestale žitelje Joševice predvodio velečasni Marijan Štingl, župnik župe Viduševac.

Prethodni članakMališani glinskog Dječjeg vrtića Bubamara izveli božićnu čaroliju
Sljedeći članakPredblagdansko druženje lovaca s područja Gline