Održana međunarodna konferencija “Voditelji škola koje čine razliku”

Na konferenciji je sudjelovala i ravnateljica Srednje škole Glina

Udruga hrvatskih ravnatelja srednjih škola i Europsko udruženje ravnatelja škola organizirali su međunarodnu ESHA konferenciju pod nazivom “Voditelji škola koje čine razliku”.

Konferencija se održava svake dvije godine, a ova je bila posvećena suočavanju s izazovima u ravnateljskom poslu te razvoju strategije koja omogućava čelnicima škola da naprave stvarnu razliku u svojim školama i obrazovnim ustanovama.

Konferencija je održana u Dubrovniku, a sudjelovalo je oko 600 ravnateljica i ravnatelja vrtića, osnovnih, srednjih škola i učeničkih domova iz 30 europskih zemalja.

Iz Sisačko-moslavačke županije sudjelovali su ravnatelji iz Srednje škole Tina Ujevića Kutina, Tehničke škole Kutina, Gimnazije Sisak, Industrijsko-obrtničke škole Sisak, Srednje škole Petrinja i Srednje škole Glina.

U tri radna dana, od 25. do 27. listopada, na predavanjima i radionicama obrađivane su teme inovacija, STEM obrazovanja, digitalne transformacije škola, zdravlja i održivosti, utjecaja ravnatelja na učenička postignuća, pozitivnih promjena u školskom okruženju, ulozi i angažmanu roditelja u radu škole, suradnji škole i zajednice, umjetnoj inteligenciji te budućnosti obrazovanja u sljedećih deset godina. Za sudionike je organiziran posjet staroj gradskoj jezgri Dubrovnika, odgojno-obrazovnim ustanovama i učeničkim domovima te Dubrovnik Expu – centralnom događaju međusektorske suradnje u području obrazovanja.

Predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec, na zajedničkom sastanku s hrvatskim ravnateljima, osvrnula se na aktualnosti u hrvatskom obrazovnom sustavu, a konferencija je bila prilika i za predstavljanje Erasmus + projekta “Inovativni ravnatelji za zelenu i digitalnu transformaciju škola” u koju je uključeno dvadesetero hrvatskih ravnatelja, a čak troje ih je iz Sisačko-moslavačke županije; Industrijsko-obrtničke škole Sisak, Srednje škole Topusko i Srednje škole Glina.

Ovakva konferencija na europskom nivou, osim stjecanja novih znanja, dijeljenja iskustava te primjera dobrih praksi, za cilj ima razvijanje novih ideja te umrežavanje škola na nacionalnom i europskom nivou među sudionicima globalne ESHA obitelji.

Prethodni članakNapustio nas je naš Joso Šimanović
Sljedeći članakKod Gline spriječen novi pokušaj krijumčarenja 29 stranih državljana