Napustio nas je naš Joso Šimanović

Dragi Joso, svojom hrabrošću i žrtvom zadužio si nas vječno, hvala ti. Neka ti je laka hrvatska gruda, počivao u miru Božjem.

Foto: Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Podružnica sisačko - moslavačka

Jučer, 26. listopada, nakon teške bolesti napustio nas je Joso Šimanović (51), dragovoljac Domovinskog rata čija nas je tužna sudbina ganula do kosti.

Joso je i sam jednom rekao kako mu je najteže kada dolazi blagdan Svih Svetih jer svijeću svojoj obitelji na grobu ne može zapaliti, nije znao gdje bi je zapalio ni kamo odnio. Tako se pobrinuo da ovaj teški blagdan više ne dočekuje sam, sada je sa svojom obitelji, na okupu, a na nama je da ovaj blagdan zapalimo svijeću za njega… i njegove.

Joso je jedan od onih koji su, nažalost, doživjeli strahote Domovinskog rata. U jednome danu ostao je bez cijele svoje obitelji. Početkom listopada 1991. godine na pragu kuće u Novom Selu Glinskom ubili su njegovu sestru Katicu, koja u to vrijeme nije imala navršenih 16 godina, a onda i majku Maricu, oca Ivana i djeda Pavla. Kosti nikada nije pronašao.

Posljednji put sve ih je zajedno vidio 4. listopada kada je krenuo na prvu crtu bojišnice. Zagrlio ih je, zajedno su popili kavu. Prije nego je otišao rekao im je da spreme stvari i bježe. Nisu stigli. Samo u Novome Selu Glinskom ubijeno je 33 mještana. Kuće granatirane, opljačkane, spaljene do temelja.

O ubojstvu svoje obitelji čuo je svakojakih priča, ali nikada nije uspio doznati gdje počivaju njihove kosti. Jedna mu je susjeda srpske nacionalnosti čak dala do znanja da hoda ‘kraj i preko svojih’. Pitao se znači li to da se njihovi ostaci još nalaze ‘tu negdje’. Da si olakša dušu napravio je kraj kuće maleni oltar za svoju obitelj i ostale nestale. 33 cigle za 33 žrtve pokolja u svom selu. Istinu nikada nije doznao i to ga je izjedalo, tijekom godina skupila se tu silna gorčina. Obolio je i otišao.

Dragi naš Joso, neka ti je laka ova hrvatska gruda, pronađi mir i spokoj koji si toliko tražio, zagrli svoju obitelj. Hrabri čovječe, zadužio si nas, hvala ti.

Posljednji ispraćaj održat će se u ponedjeljak, 30. listopada, u 13 sati na mjesnom groblju u Novom Selu Glinskom.

Od Jose se oprostilo i Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Podružnica sisačko – moslavačka.

Prethodni članakELEKTRA SISAK Ponedjeljak veći dio naselja bez struje
Sljedeći članakOdržana međunarodna konferencija “Voditelji škola koje čine razliku”