Održana 12. sjednica Gradskog vijeća Grada Gline

12. sjednica Gradskog vijeća Grada Gline započela je uobičajeno Aktualnim satom, na kojem su vijećnici postavljali pitanja gradonačelniku i njegovim suradnicima u izvršnoj vlasti, a u nastavku su vijećnici, između ostalog, donijeli važnu odluku vezanu uz Kuću hrvatske himne u Glini.

Nezavisni vijećnik Mario Božurić upozorio je na gubitak prava Grada Gline na raspolaganje s 1.467,1114 ha poljoprivrednog zemljišta koje se nalazi na području Grada, a u vlasništvu je države. Naime, kako vijećnik navodi, Grad je pravo na raspolaganje spomenutim zemljištem izgubio jer je Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države koji je trebao biti donesen do 9. lipnja, donesen s čak 34 dana zakašnjenja.

“Čekala se suglasnost Hrvatskih voda i Hrvatskih šuma da se može donijeti plan raspolaganja, koju smo dobili tek nakon što smo donijeli plan. Donijeli smo ga točno 34 dana kasnije, ali ni do toga datuma nismo dobili suglasnost”, odgovorio je gradonačelnik Kostanjević.

Božurić je upozorio i na kazetu za odlaganje azbestnog otpada čija se gradnja planira u Prostornom planu Grada Gline.

“Mi smo pokrenuli zahtjev za izmjenu prostornog plana prema Županiji i on će biti donesen u skladu sa zakonskom procedurom”, poručio je Kostanjević.

Nezavisnog vijećnika Gorana Davidovića zanimalo je u kojoj su fazi radovi na bušotinama geotermalne vode na području grada Gline.

“Imamo projekt koji je gotov i za koji možemo aplicirati, kada se otvore neki natječaji. Ali mi nismo našli geotermalnu vodu, to treba naglasiti. To je samo istraživanje geotermalnih voda. Ponovit ću, imamo geotermalne vode udaljene 15-ak kilometara od nas. U ovom ternutku sigurno ima boljih i većih projekata, nego uložiti milijune kuna u istraživanje toga ima li ili nema geotermalnih voda u našoj blizini”, odgovorio je gradonačelnik.

Vijećnika Davidovića zanimalo je i kako se planira iskorijeniti loša demografska slika, odnosno takozvana “bijela kuga” u gradu?

“I mi i država radimo na tome. Evo jedan primjer – smanjili smo cijenu vrtića sa 600 kuna na 300 kuna i idemo u tom pravcu da obnovimo vrtić i u narednom periodu još smanjimo cijene vrtića, te ulažemo u školstvo. Tako da sigurno idemo u dobrom pravcu, koliko god je grad u mogućnosti”, odgovorio je Kostanjević.

Vijećnika iz redova SDSS-a Željka Gavrilovića zanimalo je što grad planira učiniti po pitanju obnove ceste koja prolazi kroz Buzet do Kamenoloma?

Kostanjević je odgovorio: “Nadamo se da će se natječaj otvoriti već u proljeće i da ćemo prijaviti i ovu cestu. Ako ne uspijemo ove godine, u narednih godinu – dvije dana ćemo je nastojati obnoviti zajedno sa županijskom Upravom za ceste.”

Nakon Aktualnog sata na red je došlo 8 točaka o kojima su vijećnici raspravljali i koje su prošle glasovanje. Usvojene su tako izmjene i dopune Proračuna grada Gline za 2019. godinu, dana je i suglasnost za kupnju Kuće hrvatske himne:

“U narednim danima ćemo riješiti kupnju Kuće himne, a uz to ćemo prijaviti i projekat uređenja Kuće, zato smo i išli na ovu prvu sjednicu sa rebalansom proračuna za kupnju zajedno sa Županijom. Negdje oko 375.000 kuna bi, prema procjeni, trebao osigurati grad Glina, a isto toliko i županija Sisačko-moslavačka. Najveći dio troškova oko uređenja Kuće trebalo bi snositi Ministarstvo kulture.”

Prihvaćen je i Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja u projekt rekonstrukcije i opremanje zgrade Autobusnog kolodvora u svrhu otvaranja Turističko-informativnog centra:

“Otvorio se natječaj, a time i mogućnost da i taj autobusni kolodvor uredimo, da ga na neki način i prenamijenimo, ali ostat će to i dalje autobusni kolodvor, koji će doživjeti svoje novo ruho. U centru grada bit će na ponos svih koji tuda prolaze.” – zaključio je Kostanjević.

Prethodni članakTONSKI PRIJENOS – 12. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA GLINE
Sljedeći članakPosljednja Noć muzeja bez muzeja