Odluka o sufinanciranju troškova režija za privremeno stambeno zbrinute nakon potresa

Sufinanciranje je u iznosu od 100 do najviše 160 eura mjesečno

Foto: Vlada RH

Nakon uobičajenih informacija o aktualnom stanju vezanom za potres koje su na početku 198. Vladine sjednice iznijeli potpredsjednici Vlade Tomo Medved i Branko Bačić, Vlada je donijela niz odluka vezanih uz život ljudi na potresom pogođenim područjima.

Vlada je donijela i odluku o sufinanciranju troškova režija za privremeno stambeno zbrinute osoba čije su nekretnine stradale u potresima na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Sufinanciranje u iznosu od 100 do najviše 160 eura mjesečno, ovisno o broju članova kućanstva, odnosi se na privremeno stambeno zbrinute korisnike mobilnih stambenih jedinica (kontejneri i kontejnerska naselja) te osobe zbrinute temeljem odluke Vlade o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Zagrebački studenti pružali besplatnu pravnu pomoć

Ukupno bi temeljem odluke bilo obuhvaćeno 1.513 obitelji i mjesečno će za to trebati 500 tisuća eura, za što će se do kraja lipnja sredstva isplaćivati iz Fonda solidarnosti EU, a nakon toga iz državnog proračuna, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Vlade Branko Bačić.

Na sjednici je donesena i odluka o oslobađanju od plaćanja zajedničke pričuve, dok se nekretnina ne obnovi, suvlasnika višestambenih i stambeno-poslovnih zgrada u jedinicama lokalne samouprave na čijim je područjima proglašena katastrofa, a čije su nekretnine stradale u potresima.

VEZANE VIJESTI
Vlada RH dodijelila Sisačko-moslavačkoj županiji 10,1 milijun kuna za obnovu Doma za starije osobe Glina

Odluka se ne odnosi se na suvlasnike zgrada koji sami odluče da žele nastaviti plaćanje zajedničke pričuve te na suvlasnike zgrada koji su na teret pričuve preuzeli kreditne ili neke druge obveze.

Građevinski fakultet zagrebačkog Sveučilišta Vlada je odredila kao tijelo koje utvrđuje najviše cijene usluga, radova i građevnih proizvoda koje se mogu prihvatiti za isplatu novčanih pomoći prema Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije.

VEZANE VIJESTI
DC Glina razgovor s Albertom Cestarić ravnateljicom CK Glina

 

Izvor: Vlada RH

Prethodni članakNajavljena tribina o samoobnovi u Glini
Sljedeći članakJavna tribina na temu samoobnove