Obilježena 29. obljetnica progona Hrvata s glinskog područja

Nakon Kolone sjećanja, središnja obilježba održana je pokraj Golubice u Gornjem Viduševcu

Prije 29 godina pobunjeni Srbi, potpomognuti jugovojskom i ostalim paravojnim formacijama, daleko brojniji i opremljeniji krenuli su u osvajanje hrvatskih sela smještenih između rijeka Gline i Kupe.

Na te tužne, ali ponosne dane održano je sjećanje u Gornjem Viduševcu kod Golubice. Nakon Kolone sjećanja, odana je počast svim poginulima u Domovinskom ratu i time obilježena 29. obljetnica stradavanja i progona hrvatskog pučanstva s područja Gline, na čijem je prostoru agresor tijekom okupacije uništio sve što je hrvatsko. Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata ogranak Glina okupila je udruge proizašle iz Domovinskog rata i sve domoljube, prijatelje i suborce kako bi se prisjetili tih teških dana za Domovinu i svih onih koji su tragično stradali u njenoj obrani.

Događaj je organizirala Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata grada Gline, čiji je predsjednik Marko Sremić podsjetio da je netko toga dana prije 29 godina htio da više ne bude ni nas ni našeg znamenja: „Na glinskom području prvi napad započeo je 1. svibnja 1991. godine na kuću obitelji Nogić u Ravnom Rašću. U pet skupina danas smo obišli sva spomen obilježja i masovne grobnice na području grada Gline. Svatko od nas, a svjedoči tome i ovaj skup, ne smije dozvoliti zaborav. Zaborav će biti, ako bude, daleko veća bol za one koji su položili živote nego što im je bilo kad se to dogodilo.“

Sremić je podsjetio da od 396 stradalih u Domovinskom ratu na području grada Gline još uvijek nije pronašeno 127 žrtava.

Gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević prisjetio se da je upravo Gornji Viduševac bio strateški iznimno važan: „Platili smo veliku cijenu svih tih napada i svega onoga što se događalo tijekom Domovinskog rata. Tada, prije 29 godina, ovdje se pisala povijest i stvarala hrvatska država. Stvarali su je hrvatski branitelji i cijeli hrvatski narod. Tu su i naše majke, bake, očevi koji su se danonoćno molili da se svi vratimo kući i napokon imamo slobodnu i neovisnu domovinu.“

Na nama je da se sjećamo svih žrtava stradalih u Domovinskom ratu i samo tako ćemo prenositi istinu na naše mlade, podvukao je Kostanjević.

Zadnji dan mjeseca rujna i početak mjeseca listopada bili su početak agonije hrvatskog naroda, istaknuo je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić: „Nitko to nije očekivao! Ni branitelji koji su ovdje bili, ali tu je bilo i puno civila. U 36 hrvatskih naselja bila su djeca, bile su žene. Međutim, 30. svibnja krenuo je progon. Nismo vjerovali u takav naum, da će se to ostvariti. Mada, duboko u sebi očekivali smo takvo nešto. Pala je obrana! Mnogi civili su ovdje ostali, u svim selima, i mislili da se ništa neće dogoditi. Pa i mi hrvatski branitelji mislili smo da će ta ofanziva trajati nekoliko dana i vratit ćemo se kućama. Nažalost, to se nije dogodilo! Agonija je trajala više od četiri godine.“

Volio bih da među nama budu naši najmlađi i vjerujem da ćemo dalje graditi Domovinu kakvu su željeli naši poginuli, zaključio je Žinić.

Izaslanik ministra hrvatskih branitelja i savjetnik ministra Marko Ratković izrazio je ustrajnost Ministarstva da se pronađe i zadnji nestali u ovoj našoj napaćenoj zemlji: „Prije 29 godina glinski pobunjeni Srbi, potpomognuti jugovojskom i paravojnim formacijama krenuli su u osvajanje hrvatskih sela između rijeka Gline i Kupe s ciljem da unište sve što je hrvatsko. No, iako su počinili brojne zločine i opustošili naša sela, nisu slomili duh pobjednika koji je vodio hrvatske branitelje u obrani i oslobađanju glinskoga kraja i u konačnici cijele Domovine. Žrtve vape za pravdom, a ratni zločini ne zastarijevaju! Živimo u nadi da će ruka pravde stići sve.“

Nakon obilježbe pokraj golubice, sveta misu u župnoj crkvi u Gornjem Viduševcu za sve poginule u Domovinskom ratu služio je generalni vikar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić.

Prethodni članakU utorak bez struje okolica Lekenika, Petrinje i Gline
Sljedeći članakI u petak radovi na dalekovodu