Obilježena 27. obljetnica stradavanja Hrvata s područja Gline

Prije 27 godina glinski pobunjeni Srbi, potpomognuti jugovojskom i ostalim paravojnim formacijama, daleko brojniji i opremljeniji krenuli su u osvajanje hrvatskih sela koja su smještena između dvije rijeke, Gline i Kupe.

Na te tužne, ali ponosne dane održano je sjećanje u Gornjem Viduševcu kod Spomen golubice. Odana je počast svim poginulima u Domovinskom ratu i time je obilježena 27. obljetnica stradavanja i progona hrvatskog pučanstva s područja grada, od rijeke Gline pa do Kupe na čijem je prostoru srpski agresor tijekom okupacije uništio sve što je hrvatsko. Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata ogranak Glina okupila je udruge proizašle iz Domovinskog rata i sve domoljube, prijatelje i suborce kako bi se prisjetili tih teških dana za Domovinu i svih onih koji su tragično stradali u njenoj obrani.

“Kad se prisjećam toga, ne mogu se oteti emocijama i dojmu da smo vjerovali u sebe, željeli mir i na određeni način bili spremni na žrtvu, ali nismo znali kolika će ona biti. Nažalost, bila je ogromna, cijena koju smo platili je ogromna, broj žrtava je ogroman. Ako se govori o stotinama mrtvih, ranjenih, ako se govori o ogromnoj materijalnoj šteti, godinama progonstva, razjedinjenim obiteljima, uništenih mladosti, to se ne može procijeniti. No, bili smo ustrajni, vratili smo se, i mislim da je naš povratak najveća kazna napadaču.” – rekao je na obilježavanju ove obljetnice Marko Sremić predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata, ogranak glina.

U ime Sisačko-moslavačke župnije na obilježavanju 27. obljetnice stradavanja i progona hrvatskog pučanstva s područja grada Gline kod Spomen golubice u Gornjem Viduševcu počast je odala i predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić koja je uputila poruku: “Nas je naša vjera uvijek učila da opraštamo našim krvnicima i neprijateljima, ali nemojmo zaboraviti. Zato su ovakva sjećanja vrlo bitna. Da mladima prenesemo što je značila žrtva Domovinskog rata za slobodnu, neovisnu i suverenu Domovinu Hrvatsku. Treba čuvati tu Domovinu, našu lijepu Hrvatsku, prije svega zbog onih koji su dali svoje živote. Danas smo u Gornjem Viduševcu, gdje je 87 stanovnika dalo svoje živote. Bilo je tu civila, staraca, djece, mladih ljudi koji su tek započinjali svoje živote. Upravo zbog njih, jer njihova žrtva bi bila uzaludna da mi ne čuvamo sjećanje na njih, ali da ne čuvamo i ne razvijamo našu Domovinu, koja je stečena krvlju.”

Obilježavanje Dana sjećanja nastavlja se i u četvrtak, 4. listopada kada će na svim lokacija gdje su u agresiji stradali nevini civili, starci, žene i djeca, biti odana dužna počast, a od 15 sati bit će i upriličen obilazak ceste stradanja, od Pokula pa sve redom, do spomen obilježja u Gornjoj Bučici, gdje će od 17,30 biti položeni vijenci i upaljene svijeće za sve poginule i stradale u agresiji na Hrvatsku.

Prethodni članakVeć 10 mjeseci uspješno se provodi projekt “Zaželim i ostvarim”
Sljedeći članakELEKTRA SISAK Obavijest o prekidu napajanja