Obilježena 27. obljetnica stradanja Velike Soline

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena 27. obljetnica stradanja mještana Velike Soline

U Velikoj Solini na području grada Gline 1991. godine živjelo je blizu 300 žitelja, a danas je taj broj sveden na četvrtinu. Na području Velike Soline tijekom Domovinskog rata poginula su četiri hrvatska branitelja i ubijeno je 18 civila. U znak sjećanja na poginule i ubijene, Zavičajni klub Velika Solina organizirao je polaganje vijenaca, koje se održava sredinom listopada svake godine od 2011., podsjetio je predsjednik Kluba Marko Muža: “2011. godine smo otvorili spomen ploču poginulim braniteljima i civilima. Od tada svake godine održavamo polaganje vijenaca i sjećanje na njih, jer do tada nismo imali mogućnosti. Od 2011. godine redovito održavamo sjećanje na njih.”

Polaganju vijenaca nazočio je i gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević, koji je podsjetio da je ukupni broj žrtava u samo mjesec i pol dana ljeta 1991. godine stradalo 396 branitelja i civila: “Stradali su od strane neprijatelja samo zato što su ostali na svome i smatrali da nisu nikome krivi. Nitko ili jako malo je netko odgovarao za te zločine, ali moramo biti svjesni da je prošlo 27 godina, da su neki umrli, neki su nedostupni, a za neke i ne znamo. Institucije rade svoj posao i nadamo se da kada nešto otkriju da će biti i procesuirani.”
Rijetko koje mjesto na Banovini koje nema spomen-obilježje Golubicu, podsjetio je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić: “Nažalost, još uvijek nisu mnogi počinitelji ovih prestrašnih zločina koji su se dogodili na ovim prostorima u listopadu mjesecu 1991. godine, rijetko tko je ili je vrlo malo odgovarao.”
Moramo vjerovati u sustav i nadati se da će odraditi što je moguće, zaključio je Žinić.

Prethodni članakI naši sugrađani na prosvjedu u Vukovaru
Sljedeći članak“Lijepom našom” i u našem gradu