Obilježena 27. obljetnica operacije „Vihor“

U Šišincu je danas prije podne obilježena 27. godišnjica vojne operacije ”Vihor” u pastoralnoj dvorani župe sv. Marte u 11 sati služena je sveta misa, a potom su podno spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima ”Spomen gaj 102. brigade HV-a”.položeni vijenci i upaljene svijeće.

Nakon odlučujuće bitke u Novom Farkašiću koja je bila prekretnica u Domovinskom ratu u kojoj je zaustavljen neprijatelj u prodoru prema Zagrebu i sisačkoj Posavini, nepuna dva mjeseca potom pokrenuta je vojna operacija kodnog naziva “Vihor” koja se odvijala od 12. do 15 prosinca 1991. godine. Cilj operacije bio je oslobađanje dijela Pokuplja i Banovine od velikosrpskog agresora. Na zapadnom dijelu tadašnje Petrinjske bojišnice oslobođeni su dijelovi sela Slane i Glinske Poljane, dok na sjevernom dijelu glinskog Pokuplja operacija zbog objektivnih razloga nije rezultirala očekivanim uspjehom. U ovoj akciji poginula su 22 hrvatska branitelja. Trinaest iz sastava 102. brigade HV Novi Zagreb, šest iz 2. gardijske brigade „Gromovi“, dva iz 78. samostalne bojne Glina i jedan pripadnik Specijalne jedinice policije „Osa“ Sisak.

Kako bi se prisjetili teških dana Domovinskog rata i svojih suboraca, Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi zajedno sa članovima obitelji poginulih branitelja i drugih postrojbi HV ove subote, 15. prosinca 2018.g. obilježili su 27. godišnjicu vojne operacije ”Vihor. Obilježavanje je započelo u 11 sati u pastoralnoj dvorani župe Sv. Marte u Šišincu, svetom misom za poginule hrvatske branitelje u akciji „Vihor“ koju je služio don Branko Čagelj policijski kapelan PU Krapinsko-zagorske uz koncelebraciju trajnog đakona Vjekoslava Uvalića iz župe Preobraženja Gospodnjeg iz Petrinje.

Potom su položeni vijenci i upaljene svijeće, te su prigodno o ovogodišnjem obilježavanju nekoliko riječi uputili: predsjednik Kluba veterana Domovinskog rata 102. brigade HV Željko Vranić, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gbr Gromovi Ivan Krupec, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, Miodrag Demo i zapovjednik 78. samostalne bojne Glina, sudionik operacije „Vihor“ Ivo Žinić, sadašnji župan Sisačko-moslavačke županije.

Ivan Krupec, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi, pojasnio je zašto su ovakva obilježavanja važna za Domovinski rat, ali i za mlađe generacije.

“Kao što sam rekao danas je hladno, ali u očekivanju Božića gdje smo svi radosni, ali smo svi s velikom zebnjom u srcu upravo zbog svih onih poginulih kako Gromova tako i svih branitelja koji su poginuli ne možemo se pitati zašto, zašto su oni poginuli. Još tih odgovora nemamo i moramo mi obilaziti ova mjesta da se zna i da se sjeća, ali temeljna zadaća je upravo da kažemo našima mladima, jer nas, mene sutra nema ali će doći moje dijete i ono će reći “da ovdje su poginuli hrvatski branitelji i tu je bio i moj tata.””

Sudionik operacije „Vihor“ bio je i Stjepan Kostanjević, današnji glinski gradonačelnik koji se prisjetio tih hladnih prosinačkih dana i forsiranja ledene Kupe, te je uz emotivne riječi poručio kako u znak zahvale svim poginulim braniteljima ne smijemo stati i moramo nastaviti graditi ”Lijepu našu”.

“Prije 27 godina, ta akcija se odvijala u ranim jutarnjim satima i nažalost mnogi naši branitelji su tada stradali, 22 branitelja, ali evo oni dali živote za lijepu našu i svi oni koji su ugradili temelje u stvaranju lijepe naše, koju evo, danas imamo moramo nastaviti dalje, ne smijemo stati tu gdje smo stali onda. U zahvalu njima i svim ostalim hrvatskim braniteljima koji su dali svoje živote za domovinu.”

Na udarnom pravcu Stankovac – Gračanica – Jame djelovala je 78. samostalna bojna Glina koja je u potpunosti izvršila svoj zadatak, pod zapovjedništvom Ive Žinića, sadašnjeg župana Sisačko – moslavačke županije koji je rekao kako tek sada, s odmakom od 27 godina, puno više razumije o kakvoj je kvalitetno organiziranoj akciji bila riječ, ali s propustima u samoj provedbi.

“Ni sam tada nisam bio svjestan njezine uloge njezinog značaja, ali u pripremi, dakle u kojoj sam sudjelovao zajedno sa tada zapovjednicima operativne grupe za Sisak i Baniju. To je bila po meni jedna od najkvalitetnije isplaniranih operacija u to vrijeme i jednostavno u samoj provedbi došlo je do određenih propusta u vođenju te operacije.”

Župan ističe kako su nakon rata branitelji nepravedno i nezasluženo odbačeni, te su po nekima postali i teret društva, ali mi znamo da to nije tako, danas smo na pravom putu, mnogi hrvatski branitelji su zaslužno na visokim pozicijama u vladi i općenito u društvu.

“Mislim da evo, nakon tih dvadeset i dvije godine od “Oluje” da smo na pravom putu da se ponovo okrenulo nešto jer i današnji ministar hrvatskih branitelja je general hrvatske vojske Tomo Medved, dakle naš ministar vodi drugačiju politiku i mislim da je i ova Hrvatska vlada to pokazala, ne samo ministrom Medvedom na čelu ministarstva hrvatskih branitelja, nego i generalom Krstičevićem na čelu ministarstva obrane i mnogim drugim funkcijama gdje su prisutni hrvatski branitelji.”

Na kraju podsjetimo kako je operacija “Vihor” započela rano ujutro 12. prosinca 1991., okosnica i podrška prodoru dalje u oslobađanju Banovine bila je tenkovska satnija HV koja se uz snažnu neprijateljsku topničku paljbu uspjela probiti na desnu obalu Kupe između sela Gračanica i Stankovac i tu su bili prisiljeni se zaustaviti. Ova bitka vođena je dva dana, nanesen je veliki gubitak srpskoj okupatorskoj vojsci, ali zbog nemogućnosti osvajanja položaja, predviđenim planom, HV se povukla na početne položaje.

Prethodni članakNajavljena fešta za veliku obljetnicu
Sljedeći članakDvoranom se orila pjesma, prvi red ostao prazan