Obilježena 26. obljetnica stradavanja mještana Gornjih Jama

Obilježavanje 26. obljetnice stradanja 14 nevinih civila i jednog hrvatskog branitelja u Gornjim Jamama započelo je u subotu, 30. rujna kod kapelice Ranjenog Isusa gdje su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast žrtvama odale obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, civilne udruge s područja Gline, udruge proistekle iz Domovinskog rata te izaslanstva Grada Gline u kojem su bili zamjenica gradonačelnika Branka Bakšić i predsjednik Gradskog vijeća Željko Šešerin i Sisačko-moslavačke županije koje je predvodio župan Ivo Žinić. U nekoć živahnom naselju odavno nema stanovnika.  Godine 2012. otkrivena je spomen kapelica Ranjenog Isusa i spomen ploča s imenima stradalih mještana, među kojima je bilo i troje nevine djece. Većina sradalih bili su rodbina Ivice Kuštrebe, kojem je te 1991. u ovom strašnom zločinu ubijena i majka, 62-godišnja Mare. Kuštreba, inače i organizator obilježavanja obljetnice stradanja u svojim rodnim Gornjim Jamama, podsjetio je što se dogodilo:

VEZANE VIJESTI
Sveta misa povodom Svetkovine Presvetog Trojstva održana uz temelje crkve u Slatini Pokupskoj


Čak 392 hrvatska branitelja i civila s glinskog područja izgubila su živote tijekom Domovinskog rata od 1991. do 1995. godine. Veliki je broj stratišta na području grada te se tih strahota trebamo dostojno prisjetiti, naglasio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Gline Željko Šešerin:

Na prostoru Banovine Hrvati su početkom rata doživjeli pravu kataklizmu, podsjetio je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić:

VEZANE VIJESTI
Postavljena izložba "Glina u Domovinskom ratu"

Pobjeda u Domovinskom ratu malo će značiti ako se život ne vrati na stradala područja, zaključio je Žinić. Svetu misu zadušnicu služio je vlč. Ivica Mađer, župnik glinske Župe Sv. Ivana Nepomuka.

Prethodni članakVolonterski centar Glina – radionica o volonterstvu i volontiranju
Sljedeći članakVIDEO – Sjećanje na žrtve Male Soline